Non classé

Hagelgeväret: mycket mer än bara ett vapen

Eftersom jakten är en aktivitet som har en laglig säsong som ska utövas varje år följer den ett schema som är väl anpassat till viltcykeln. Jaktentusiaster träffas varje år för att njuta av sin favoritaktivitet, övningen av denna utomhushobby, som har blivit en passion för någon eller tillfällig fritid för andra, görs med adekvat utrustning: från klädeffekter till hagelgevär till patroner. Det finns också aktiviteter som betraktas som sport (bollfälla) som använder samma vapen som jakt. Hagelgeväret, i klassen skjutvapen som uppfyller kategori 5, är avsett för jakt- eller sportaktiviteter med gevär. Utrustad med en slät kärna, en axelstump, har detta vapen en eller två långa fat. Men det finns också jägare som föredrar att använda ett gevärsvapen, mycket nära geväret, för stora jakter eftersom den randiga strukturen möjliggör en mer ihållande precision på målet. Efter att ha ärvt enheterna från de gamla arquebussarna eller musköterna följer denna typ av vapen samma procedur för att utlösa skottet. Ammunitionen är mer avancerad, det gör det möjligt att använda patroner som laddning. Dessa patroner innehåller flera rundformade projektiler, vanligtvis gjorda av bly, men det finns också stål eller andra hårdmetallprojektiler för konventionella gevär och vars räckvidd inte överstiger 50 meter. Enstaka projektilskytte, d.v.s. med en enda kula, gör det möjligt att sikta mot ett mål som överstiger 50 meter. Patroner, oavsett om det är pellets eller kula, har var och en sin egen egendom. För det första är plumb, den vanligaste och moderna formen, täckt med ett plastfodral, men en pappersmantel finns också även om den senare används lite, försedd med en mässingsbas där tänddetonatorn kommunicerar med primern, pulvret ligger strax ovanför, rökgaserna som är ansvariga för projiceringen av ledningarna är koncentrerade i fyllmedlet. Oftast är standardstorleken på en patron 2. 75 tum, men ibland kan man hitta patroner som når 3 eller 3, 5 tum för en större mängd pellets,patronernas diameter ändras beroende på gevärets kalibrar, eftersom det finns gevär med kaliber 10, 12, 16, 20, 24, 28, 32 och 36 . Blykraften följer ett mått som är specifikt för det: mönstret som betecknar spridningen av fragmenten i "moln" eller "skiva", erhållen med vikten av stötarna som samlas in på en cirkel på 30 tum, motsvarande 76 cm, med ett avstånd på 40 meter (37 m), kategorierna är följande: "cylindrisk, slät eller 1/4 med 40% bly", "förbättrad cylindrisk eller 1/2 med 50% bly", "modifierad eller 3/4 med 60% bly" och "stängd, full eller 4/4 med 70% bly". För den andra modellen, d.v.s. patroner med en kula, vars enhetselement är desamma som pelletspatroner, används 3 typer av kulor vanligtvis i jakt- eller sportaktivitet: "Foster" -bollar som är utformade med blad med streck för hög precision med rotation, samt en högre densitet vid huvudet och ett ytligt vakuum bak för att behålla sin position under resan, kulorna av typen "Brenneke" försedda med tunna spiralspår och gör det möjligt att få ett bättre resultat, kulorna av typen "hov", vars namn hänvisar till plasthöljet som stöder projektilen och som släpper ut den vid avfyrningstillfället, är effektivare än de andra två med en exakt skjutkapacitet upp till 140 m. Jaktgevär När det gäller mekanismerna kan gevär ha flera: det "lutande geväret" med två strukturer, Anson eller platina, som drar nytta av amatörernas preferens för sin säkerhet och tillgänglighet, det "upprepande geväret" som presenterar möjligheter att ladda om med manuell manövrering, "spakgeväret", används ofta med jaktgevär och som fungerar med en joystick för att ge en annan patron efter fotografering, "bulthagelgeväret" uppskattas lite för sin långsamhet eftersom den tomma patronen väntar på att olika manipuleringar ska tas bort, "hagelgeväret" vars verkan framifrån och bak är lättare och placerar en ny patron utan att händerna behöver röra sig, det "halvautomatiska geväret" som gör att kedjade skott kan avfyras utan någon man? arbete och att en frigöring av avtryckaren efter varje skott räcker för att starta ett nytt skott. För ett säkrare val kan småvilt vara tillgängligt med pellets i storlek 6, sjöfågeljakt kräver snarare större kalibrar, 12 är mycket kompatibel för denna aktivitet, hagelgeväret eller halvautomatiken är välkommen för att lyckas med säkra skott, användning av pellets är dock förbjudet i vissa länder för att ge plats för mindre skadliga stålkulor eller sammansättning, stort spel kräver ett gevär vars skytte är mer exakt, särskilt jaktgevär med modellerna "Double-Express" eller "Mixed" eller "Drilling". Ett godkänt jakttillstånd, en sportskyttelicens ger tillgång till användning av hagelgevär, med undantag för hagelgeväret, listat i kategori 4 vars användning sker med ett prefekturtillstånd. Det är därför upp till var och en att välja en modell och vidta nödvändiga åtgärder.