Non classé

Damfotboll: det franska laget avslöjar sig …

Slutligen erkänd sedan VM 2011, var fotbollsspelarna i det franska laget tvungna att kämpa för att vinna. Efter att ha poserat naken för att väcka uppmärksamhet hyllas de nu för sina framträdanden. Kommer tjejerna i det franska laget att få oss att glömma skandalerna som orsakats av deras manliga motsvarigheter?

Det franska laget och damfotbollens historia

I Frankrike har damfotbollen haft ett franskt mästerskap sedan 1919. Och redan 1920 mötte ett nationellt damfotbollslag valet av engelska spelare på Manchester Stadium. De franska fotbollsspelarna vann sedan inför mer än 25 000 åskådare. Även om det franska landslaget dominerade damfotbollen upplöstes det franska laget 1932 i brist på kvinnliga spelare. Efter denna härliga fas var damfotbollen tvungen att tvinga sig själv att återvända till internationella tävlingar. Medan den franska federationen inte erkände sin existens, deltog ett damfotbollsfranskt lag i Europacupen 1969, som inte erkändes av internationella organ. Och om FFF bestämde sig för att acceptera damfotboll 1970, var det inte förrän 1982 som UEFA erkände EM och 1991 som FIFA organiserade det första officiella VM.

Damfotbollens franska lag, ett långsamt erkännande

Från 1960-talet bestod damfotbollens franska lag huvudsakligen av spelare från Stade de Reims. De vann många internationella tävlingar, till exempel det "inofficiella" VM 1978. Men från 1985 gick laget igenom en nedgångsfas. Erkänt av det nationella förbundet, men aldrig stött, försvinner det franska laget gradvis från stora tävlingar. Lyckligtvis kommer Aimé Jacquets ankomst till det nationella tekniska direktoratet att förändra situationen. Från 1998 drog damfotbollens franska lag nytta av Clairefontaine-anläggningarna. Tränad av Elisabeth Loisel återvänder franska fotbollsspelare till internationella tävlingar.

Med Bruno Bini, återupplivandet av fransk damfotboll

Sedan 2007 har damernas franska fotbollslag tränats av Bruno Bini. Laget, under ledning av kapten sandrine Soubeyrand, nådde kvartsfinalen i Euro 2009. Och vid VM 2011 föll de franska fotbollsspelarna i semifinalen mot USA. Men bevakningen av händelsen har aldrig varit viktigare i Frankrike. Det måste sägas att Bruno Bini, förutom sina egenskaper som tränare, kunde övertyga FFF om behovet av att lyfta fram damfotbollen. För att inte tala om att vi sedan VM 2010 snabbt måste glömma herrlagets svidande misslyckande…

Gaétane Thiney och de andra spelarna i Frankrikes lag nakna…

För att främja bilden av damfotboll tvekade spelarna inte att posera nakna. Målet uppnåddes till stor del, kalendern som publicerades 2009 har uppmärksammats av fotbollsfans … och andra! I hjärtat av urvalet är det särskilt Gaétane Thiney som har gjort sig ett namn, hennes plast har särskilt rört aficionados av den runda bollen. Men sedan VM 2011 verkar ett nytt utseende vara på spelarna i det franska fotbollslaget för kvinnor och deras prestationer. Bland dem är kaptenen Sandrine Soubeyrand en av de mest slående personligheterna. Hon har rekordet för antalet landslagslandskamper, män och kvinnor tillsammans (161 landskamper). Professionella spelare, som spelar i USA, har också en riktig ryktbarhet. Sonia Bompastor, försvarsdrottningen, och mittfältaren Camille Abily är de enda fotbollsspelarna i det franska laget som försörjer sig på fotboll.