Non classé

Warming-up: waarom is het zo belangrijk om op te warmen voor het sporten?

Ongeacht de sportactiviteit die wordt beoefend en de intensiteit ervan, de warming-up die wordt beoefend aan het begin van de training of voor een wedstrijd is een essentiële fase. Het doel van deze warming-up is om het lichaam voor te bereiden op een inspanning, waarbij het hart en de spieren voorzichtig worden gevraagd. Maar waarom opwarmen? Dit verbetert de organische mogelijkheden, de motoriek en de prestaties van het lichaam. Opwarming werkt op het lichaam door de lichaamstemperatuur te verhogen. De bloedstroom en lichaamsirrigatie worden verhoogd waardoor het bloed sneller kan stromen. Dit fenomeen bevordert de toevoer van zuurstof en de afvoer van koolstofdioxide. Longventilatie en de snelheid van spiercontractie worden ook verhoogd. Opwarmen werkt ook in op motorische vaardigheden en bevordert een betere overdracht van zenuwimpulsen. Opwarmen helpt ook lichamelijk letsel zoals verlengingen of tranen te voorkomen, dankzij de toename van de lichaamstemperatuur en spierelasticiteit. Sportprestaties worden verbeterd, vooral als het gaat om concentratie. Er zijn verschillende opwarmtechnieken die kunnen variëren afhankelijk van de beoefende sport.

 

De ervaren sporter zal daarom, soms in samenwerking met een coach, een programma opbouwen waarin warming-up bewegingen van de gevraagde spieren worden gecombineerd. Doe niet te veel moeite tijdens de warming-up. Snelle bewegingen moeten daarom worden vermeden. Voor een klassieke warming-up, dat wil zeggen dat van een persoon die een activiteit beoefent om gezond te blijven en die geen atleet op hoog niveau is, wordt ervan uitgegaan dat een sessie van vijftien minuten een goed gemiddelde is.

 

Vergeet tijdens deze periode niet om goed te hydrateren, omdat alle sportactiviteiten ervoor zorgen dat er een aanzienlijke hoeveelheid water verloren gaat. Een standaard warming-up zal draaien om vijf hoofdpodia. De eerste stap verhoogt de hartslag, ademhalingsfrequentie en bloeddruk. Het is mogelijk om een kleine vijf minuten joggen of een klein springtouw te doen. Deze eerste stap maakt het mogelijk om warmte te maken in de onderste ledematen. De tweede fase is bedoeld om warmte in de romp te maken, bijvoorbeeld door een reeks buikspieren. De derde stap maakt het mogelijk om warmte te maken in de schouders, armen, handen en nek door een reeks cirkels met de armen (waarbij de rotatie wordt omgedraaid), door rotaties van de nek en het klemmen van de handen. Na deze warming-up oefeningen begint de stretchfase: die van de rug en vervolgens die van de spieren van de benen en bilspieren. De stretch moet dertig seconden duren en geleidelijk worden gedaan, uitademen. Over het algemeen moet deze warming-up, ongeacht de geoefende technieken en oefeningen, altijd geleidelijk worden gedaan, zonder te forceren.

 

Let op: de warming-up wordt niet alleen beoefend door atleten, maar ook door muzikanten, vooral met de warming-up van de handen of door zangers die hun stem opwarmen voordat ze hun stembanden aan een te intense inspanning onderwerpen.