Non classé

Zoutdeeg: de creatieve vrijetijdsbesteding van jong en oud…

Als u op zoek bent naar een activiteit om uw kinderen te vermaken, is zoutdeeg iets voor u! Eenvoudig, gemakkelijk, economisch en veilig, zoutdeeg is de creatieve hobby bij uitstek voor peuters. Een leerzame, creatieve en leuke activiteit!

 

Zoutdeeg, een hobby binnen ieders bereik

Zoutpasta is een materiaal dat veel wordt gebruikt om allerlei decoratieve objecten en beeldjes te vormen. Zoutdeeg heeft het voordeel dat het heel gemakkelijk te maken is en zeer economisch is. Aan de andere kant, omdat het geen giftige elementen bevat, is het een creatieve hobby die zeer geschikt is voor kinderen. Het stelt kinderen in staat om hun creativiteit te ontwikkelen door figuren uit hun verbeelding te modelleren. Voor de kleintjes maakt het het zelfs mogelijk om fijne motoriek en coördinatie van het oog met de hand te ontwikkelen.

Recept voor zoutdeeg

Om het zouteeg te bereiden, meng je eenvoudig 1 glas fijn zout met 2 glazen bloem, voeg dan 1 glas warm water toe en kneed je met je vingers. Dat is alles, het zoute deeg is klaar… De consistentie van het deeg moet flexibel zijn. Als het zacht en plakkerig is, voeg dan gewoon een beetje bloem toe. Aan de andere kant, als de consistentie bloemiger is, is het noodzakelijk om een beetje water toe te voegen. Deze pasta kan worden bewaard in een theedoek, geplaatst in een plastic zak in de koelkast. Dan hoef je alleen maar te modelleren. En daar kun je alles gebruiken wat op je pad komt. Mes, tandenstoker, deegroller, koekjessnijder… Het is aan jou om te creëren en je voor te stellen!

Het zoutdeeg koken

Voordat je de voorwerpen in zoutdeeg kookt, laat je ze een beetje drogen (ongeveer 12 uur). Anders bestaat het risico op vervorming van het onderwerp tijdens het koken. Vervolgens wordt het koken in de oven gedaan, begint heel laag (50 °) en neemt geleidelijk toe tot 100/110 ° na een half uur. Het meest complexe zal zijn om de kooktijd te beheren. Want eigenlijk hangt alles af van de grootte van de onderdelen… Fijne voorwerpen, met een dikte van 1-2 cm, worden in 2 uur gekookt. Daarnaast is het noodzakelijk om regelmatig te controleren of het object hard is. Het goed gekookte zouteeg klinkt een beetje "hol". Zeer kleine voorwerpen kunnen zonder koken, op voorwaarde dat ze grondig worden gedroogd, voor een goede week.

verf en kleur het zouteeg

Het deeg kan worden gekleurd op het moment van de vervaardiging, door het toevoegen van een voedselkleurstof, chilipoeder, saffraan of een ander natuurlijk pigment (verven). Na het koken krijgen de kleuren een verouderd uiterlijk, dicht bij pastel. Het is ook mogelijk om allerlei decoratieve elementen op het onderwerp te lijmen voordat je het droogt. Je kunt bijvoorbeeld parels, glitters, zand… of een ander element dat de doorgang in de oven ondersteunt. Een eiwitwas kan ook een mooie gouden kleur geven. Zodra het object gaar is, kunt u het schilderen. Als u een activiteit met een kind doet, geeft u de voorkeur aan een gouache of aquarel, gemakkelijker te verspreiden en gemakkelijk wasbaar. Ten slotte is de laatste stap het aanbrengen van een vernis op het object. Het zal uw zoutdeegcreaties verder verfraaien en beschermen!

Wist je dat?

Om geurige zoutpasta-objecten te maken, voeg essentiële oliën, kruiden (kaneel, anijs …) toe of extracten (koffie, vanille) op het moment van vervaardiging.