Non classé

Magritte, surrealistisch schilder en meester van de verbeelding

Magritte, een kind getraumatiseerd door de zelfmoord van zijn moeder, ontwikkelde een van de belangrijkste werken van de twintigste eeuw. Gesust door impressionisme en symbolisme, werd zijn artistieke persoonlijkheid onthuld met de komst van het dadaïsme. Ingedeeld onder de surrealisten is Magritte vooral de schilder die de kracht van de verbeelding het best heeft geïllustreerd.

Magritte: een nabestaandenkinder

Magritte, wiens echte naam René François Ghislain Magritte is, is een Belgische surrealistische schilder. Hij werd geboren op 21 november 1898 in Lessines, België. Zijn ouders, Leopold en Regina, werkten als kleermakers en molenaars. Magritte's jeugd was erg instabiel. Zijn ouders, in het nauw gedreven door schulden, trokken onophoudelijk om aan de schuldeisers te ontsnappen. Overweldigd stortte zijn moeder zich in de Samber. Zijn lichaam werd gevonden op 12 maart 1912, zijn witte overhemd gevouwen over zijn gezicht. Deze tragische gebeurtenis duikt regelmatig op in het werk van Magritte (gesluierde gezichten).

Artistieke opleiding van Magritte

Magritte volgde zijn eerste schildercursus in 1910, in Chatelet. Hij schilderde zijn eerste schilderijen in een impressionistische stijl. In 1916 ging hij naar de Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Daarna volgde hij verschillende cursussen bij gerenommeerde kunstenaars, waaronder die van de symbolist Constant Montald. Later werkte hij onder leiding van Pierre-Louis Flouquet, die hem kennis liet maken met het kubisme en futurisme. Hij exposeerde met hem in het Centre d'Art de Bruxelles in 1920. Van 1921 tot 1924 was hij werkzaam als tekenaar in een behangfabriek. Geïntroduceerd in het Dada-milieu door de schrijvers Goemans en Lecomte, deed Magritte een ontdekking die hem van streek maakte. Het schilderij Het lied van de liefde van Giorgio De Chirico onthult hem de mogelijkheid om gedachten te schilderen. Vanaf dat moment speelt Magritte's schilderij in op de perceptie van de toeschouwer, op de emotie die wordt opgewekt door de kloof tussen een object en zijn representatie.

Magritte en surrealisme

In Brussel werkte Magritte samen met schrijvers, muzikanten en schilders die nu als surrealisten worden beschouwd. Zijn eerste schilderij dat aan deze beweging wordt toegeschreven dateert uit 1926 (The Lost Jockey). In 1928 werd een grote tentoonstelling aan hem gewijd, in de galerie L'Epoque (Brussel). Magritte was in die tijd vooral bekend om zijn affiches, die hem het grootste deel van zijn inkomen opleverden. In Parijs, waar hij van 1927 tot 1930 woonde, stond hij ook in contact met de surrealisten, met name André Breton, Paul Eluard, Salvador Dali en Max Ernst. Het was daar dat hij zijn beroemdste schilderij schilderde, Het verraad van de beelden (dit is geen pijp). De crisis van 1929 zorgde ervoor dat hij de meeste van zijn postercontracten verloor en hij keerde terug naar Brussel. Hij leefde dankzij reclamecontracten, van 1931 tot 1936, en zette parallel zijn picturale werk voort. Hij exposeerde in Brussel in 1931 en vervolgens in 1933. In 1936 werd zijn faam internationaal dankzij een tentoonstelling in New York (Julien Levy Gallery), vervolgens in Londen in 1938 (London Gallery).

De Renoir en Vache periodes van Magritte

Tussen 1943 en 1945 keerde Magritte terug naar de impressionistische techniek. We spreken van de Renoir periode, oftewel "in de volle zon". Zijn schilderkunst werd toen erkend en er werden boeken over zijn werk gepubliceerd. In 1948 maakte hij een periode door die Vache heette, waarin hij een veertigtal schilderijen in opzichtige kleuren schilderde. In 1954, in Brussel, een retrospectieve tentoonstelling over zijn werk. Maar het zijn vooral de Amerikaanse verzamelaars die het internationale succes van Magritte zullen verzekeren. In 1965 opende hij zijn eigen retrospectief in het Museum of Modern Art in New York. Hij overleed thuis op 15 augustus 1967 aan kanker.