Non classé

Het jachtgeweer: veel meer dan alleen een wapen

Omdat het een activiteit is die elk jaar een legaal seizoen heeft om te worden beoefend, volgt de jacht een schema dat goed geschikt is voor de natuurcyclus. Jachtliefhebbers ontmoeten elkaar elk jaar om te genieten van hun favoriete activiteit, de beoefening van deze buitenhobby, die een passie is geworden voor sommigen of af en toe vrije tijd voor anderen, wordt gedaan met voldoende uitrusting: van kledingeffecten tot jachtgeweren tot patronen. Er zijn ook activiteiten die als sport worden beschouwd (ballenval) die hetzelfde wapen gebruiken als jagen. Het jachtgeweer, in de klasse van vuurwapens die voldoen aan categorie 5, is bedoeld voor jacht op wild of sportactiviteiten met behulp van een geweer. Uitgerust met een gladde kern, een schouder kont, heeft dit wapen een of twee lange vaten. Maar er zijn ook jagers die liever een geweerloopwapen gebruiken, heel dicht bij het geweer, voor grote jachten omdat de gestreepte textuur een meer aanhoudende precisie op het doelwit mogelijk maakt. Na de apparaten van de oude haakbussen of musketten te hebben geërfd, volgt dit type wapen dezelfde procedure om het schot te activeren. De munitie is geavanceerder, het maakt het mogelijk om patronen als lading te gebruiken. Deze patronen bevatten verschillende ronde projectielen, meestal gemaakt van lood, maar er zijn ook stalen of andere hardmetalen projectielen voor conventionele geweren en waarvan het bereik niet groter is dan 50 meter. Eén projectielschieten, d.w.z. met een enkele kogel, maakt het mogelijk om te richten op een doel van meer dan 50 meter. Patronen, of het nu pellet of kogels zijn, hebben elk hun eigen eigenschap. Voor de eerste is de loodlood, de meest voorkomende en moderne vorm, bedekt met een plastic behuizing, maar er bestaat ook een papieren omhulsel, zelfs als de laatste weinig wordt gebruikt, voorzien van een messing basis waarin de ontstekingsontsteker communiceert met de primer, het poeder bevindt zich net boven, de rookgassen die verantwoordelijk zijn voor de projectie van de leidingen zijn geconcentreerd in het vulmiddel. Meestal is de standaardgrootte van een cartridge 2. 75 inch, maar af en toe kan men patronen vinden die 3 of 3,5 inch bereiken voor een grotere hoeveelheid pellets, de diameter van de patronen verandert afhankelijk van het kaliber van het geweer, omdat er geweren zijn met kaliber 10, 12, 16, 20, 24, 28, 32 en 36 . De kracht van lood volgt een maat die specifiek is voor het: het patroon dat de verspreiding van de fragmenten in "wolk" of "schoof" aangeeft, verkregen met het belang van de inslagen verzameld op een cirkel van 30 inch, gelijk aan 76 cm, met een afstand van 40 yards (37m), de categorieën zijn als volgt: "cilindrisch, glad of 1/4 met 40% lood", "verbeterd cilindrisch of 1/2 met 50% lood", "gemodificeerd of 3/4 met 60% lood" en "gesloten, vol of 4/4 met 70% lood". Voor het tweede model, d.w.z. patronen met één kogel, waarvan de apparaatelementen hetzelfde zijn als pelletpatronen, worden 3 soorten kogels vaak gebruikt bij jacht- of sportactiviteiten: ballen van het type "Foster" die zijn ontworpen met messen met strepen met het oog op hoge precisie met rotatie, evenals een hogere dichtheid aan het hoofd en een oppervlakkig vacuüm aan de achterkant om zijn positie tijdens de reis te behouden, zijn de kogels van het type "Brenneke" voorzien van dunne spiraalgroeven en zorgen voor een beter resultaat, de kogels van het "hoef" -type, waarvan de naam verwijst naar de plastic behuizing die het projectiel ondersteunt en die het loslaat op het moment van vuren, zijn efficiënter dan de andere twee met een nauwkeurige schietcapaciteit tot 140m. Jachtgeweer Wat de mechanismen betreft, kunnen geweren er verschillende hebben: het "kantelbare loopgeweer" met twee structuren, de Anson of de platina, profiterend van de voorkeur van amateurs vanwege de veiligheid en toegankelijkheid, het "herhalende geweer" dat mogelijkheden biedt om te herladen door handmatige manoeuvre, het "hefboomgeweer", op grote schaal gebruikt met jachtgeweren en die werkt met een joystick om een andere patroon te geven na het schieten, wordt het "bolt shotgun" weinig gewaardeerd om zijn traagheid omdat de lege cartridge wacht tot verschillende manipulaties worden verwijderd, het "jachtgeweer" waarvan de actie van voor naar achter gemakkelijker is en een nieuwe patroon plaatst zonder dat de handen hoeven te bewegen, het "semi-automatische geweer" waarmee geketende schoten kunnen worden afgevuurd zonder man? werken en dat het loslaten van de trigger na elk schot voldoende is om een nieuw schot te starten. Voor een veiligere keuze kan klein wild toegankelijk zijn met pellets van maat 6, watervogels jagen vereist eerder grotere kalibers, de 12 is zeer compatibel voor deze activiteit, het jachtgeweer of semi-automatisch is welkom om te slagen in veilige schoten, het gebruik van pellets is echter in sommige landen verboden om plaats te maken voor minder schadelijke stalen ballen of samenstelling, groot wild vereist een geweer waarvan het schieten nauwkeuriger is, vooral jachtgeweren met de modellen "Double-Express" of "Mixed" of "Drilling". Een goedgekeurde jachtvergunning, een sportschietvergunning geven toegang tot het gebruik van jachtgeweren, met uitzondering van het jachtgeweer, vermeld in categorie 4 waarvan het gebruik wordt gemaakt met een prefecturale vergunning. Het is dus aan iedereen om voor een model te kiezen en de nodige afspraken te maken.