Non classé

Club Panhard Frankrike

Panhard Dyna 750 Coupé Allemano (1952)

Panhard Dyna 750 Coupé Allemano (1952) Panhard var en fransk biltillverkare som började som en av de första biltillverkarna. Det var en tillverkare av taktiska och lätta militära fordon. Dess senaste inkarnation, som nu ägs av Renault Trucks Defense, bildades genom förvärvet av Panhard av Auverland 2005, sedan av Renault 2012. 2018 slogs Renault Trucks Defense, ACMAT och Panhard samman under ett enda varumärke, Arquus. Panhard och Levassor sålde sin första bil 1890, baserad på en Daimler-motorlicens. Levassor fick sin licens från den parisiska advokaten Edouard Sarazin, vän och representant för Gottlieb Daimlers intressen i Frankrike. Efter Sarazins död 1887 gav Daimler Sarazins änka, Louise, i uppdrag att stämma sin avlidne makes byrå. Panhard- och Levassor-licensen slutfördes av Louise, som gifte sig med Levassor 1890.Daimler och Levassor blev vänner och delade förbättringar. Panhard Dyna Z (1953) Dessa tidiga fordon satte många moderna standarder, men var och en var en unik design. De använde en kedjedriven kopplingspedalväxlar. Fordonet hade också en kylare. modern överföring . 1894 Paris-Rouen rally av , Alfred Vacheron utrustar sin 3 kW (4 hk) med en ratt, anses vara ett av de första jobben i principen. År 1891 byggde företaget sin första all-Levassor-design, [4] en "state-of-the-art" -modell: Panhard System bestod av fyra hjul, en bakhjulsdriven monterad motor och en rå glidväxellåda. , såld för 3500 franc s. [4] (Detta förblev normen tills Cadillac introducerade synkronisering 1928.) [5] Detta skulle bli standardbestämmelsen för bilar under större delen av nästa århundrade. Samma år delade Panhard och Levassor sin Daimler-motorlicens med cykeltillverkaren Armand Peugeot, som skapade sitt eget bilföretag. 1 205 cm3 (74 kubiktum) Panhard och Levassor slutade etta och tvåa i Paris-Bordeaux-Paris, en piloterad solo av Levassor, i 48 och en halv timme. [6] Men under Paris-Marseille-Paris 1896 skadades Levassor dödligt på grund av en olycka när han försökte undvika att slå en hund och dog i Paris året därpå. Arthur Krebs efterträdde Levassor som general manager 1897 och innehade befattningen till 1916. Han gjorde företaget Panhard och Levassor till en av de största och mest lönsamma biltillverkarna före första världskriget. Panhards vann många lopp från 1895 till 1903. Panhard och Levassor utvecklade Panhard-stången, som också användes i många andra typer av bilar. Från och med 1910 arbetade Panhard med att utveckla konventionella ventillösa motorer med hjälp av hylvventilteknik under licens som hade patenterats av amerikanen Charles Yale Knight. Mellan 1910 och 1924 listade Panhard & Levassor-katalogen många modeller utrustade med konventionella ventilmotorer, men dessa erbjöds tillsammans med bilar utrustade med hylsventilmotorer. Efter olika detaljerade förbättringar av hylsventiltekniken av Panhards egen tekniska avdelning, från 1924 till 1940, använde alla Panhard-bilar hylsventilmotorer.