Non classé

Halloween! Den ultimata guiden för att förbereda sig för evenemanget

Detta är årets otillåtna händelse: Halloween. Och även om du är långt ifrån de amerikanska helgdagarna hindrar det dig inte från att förbereda dina kvällar och dina animationer! Här är en guide för att göra din Halloween till en framgång och alla har det bra.

Ursprunget till halloween

Hedniskt ursprung

Halloween är en mycket gammal och konstig högtid som har sitt ursprung… inte riktigt känt! Det är en keltisk festival som skulle ha importerats av de irländska nybyggarna. Irländska druider använde den för att fira senhösten och vårens återkomst. Det firas fortfarande i Irland, men där kallas det "Samhain". Denna semester har inte alltid varit högtiden för vår nuvarande Halloween. Det firades sedan den 1 november och var en hednisk högtidsdag, där alla var tvungna att klä ut sig och bära masker!

Halloween under medeltiden

Under medeltiden, när katoliker ville införa sin religion, ville de få denna hedniska högtidsdag att försvinna. Men eftersom befolkningen inte ville ge upp sin tro ändrade de datumet för Halloween-festen genom att skjuta upp det till den sista fredagen före den 1 november, som blev 1 oktober.

Halloween idag

I Frankrike var det inte förrän på artonhundratalet som Halloween-festen dök upp. Barnen klädde sig sedan i häxdräkter för att skrämma förbipasserande. I Nordamerika fanns Halloween redan länge och firades den 31 oktober. Det var 1958 som semestern började firas i Irland och i angelsaxiska länder. I anglosaxiska länder är Halloween en familjefest med snacks, spel och kostymer.

Halloween kostymer

Historien om Halloween-kostym går tillbaka till kelternas tid. De klädde ut sig för att fira senhösten. Människor förklädde sig ofta som häxor, spöken eller varulvar. Idag är Halloween kostymer mycket olika. De kan vara hemlagade, köpta, gjorda av proffs eller hyrda. Vi brukar maskera oss som något läskigt: spöke, skelett, vampyr, varulv, häxa, monster … Alla Halloween-kostymer är ganska läskiga. Det finns också mer klassiska kostymer som prinsessor, superhjältar… Förutom kostymer bär vi vanligtvis också masker för att inte bli igenkända. Människor i förklädnad rör sig genom gatorna och ropar "Trick or treat! ("ett godis eller ett dåligt trick! »). Naturligtvis måste du ha tur för att få ett godis!

Halloween godis

Halloween godis är ofta rött, grönt, gult eller orange. De finns med speciella former. Till exempel kan man hitta godis i form av en pumpa eller jätte pumpa. Dessa sötsaker uppfanns för Halloween. Det är en tradition att ge dig själv godis och godis när du är förklädd till en häxa eller spöke, eftersom häxor och spöken inte får komma in i huset.

Halloween dekorationer

Barn och vuxna kan dekorera sina hem med Halloween-dekorationer. Installera pumpor, skelett, fladdermöss, läskiga djur (som spindlar) etc. Du kan hitta Halloween-dekorationer i butiker och stormarknader. Barn kan göra sina egna dekorationer. De kan tömma och dekorera pumpor, spöken och andra saker med aluminiumfolie, omslagspapper, tygrester och plasttillbehör. Ljus i olika färger kan tändas i huset eller på ett bord för Halloween. Det finns också Halloween-strängljus, som är gröna, orange och röda. Du kan lägga dem utanför. Barn kan också dekorera sitt rum. De kan sätta Halloween-bilder på väggarna eller på sina skåp.

Halloween spel

Godisjakten

Det är ett spel som görs på kvällen den 31 oktober, inledningsvis i USA. Barn i förklädnad, klädda som spöken, häxor och andra skrämmande karaktärer, kommer att knacka på husens dörrar. De väntar på att någon ska öppna dörren. När någon öppnar dörren frågar barnen: "Godis eller en trollformel?" Om någon svarar "Ett godis" ger barnen honom en påse godis. Om han svarar "En trollformel" kastar barnen färg i ansiktet eller jagar honom med en pinne.

Halloween fyrverkerier

För barn är Halloween fyrverkerier en annan viktig aktivitet denna dag. Barn kastar ofta äpplen i fyrverkerierna för att se om ormen eller fågelskrämman kan överleva!

Andra Halloween-spel och aktiviteter

Barn kan spela spel på gatan med pumpor, till exempel "Vem förlorar vinster". De kan göra ett brädspel som "Monster". De kan spela ett kortspel med Halloween-bilder, som "Skönheten och odjuret."

Onlinespel

Barn kan också spela onlinespel på sin dator. De kan ladda ner Halloween-spel från Internet och göra dem på sin dator.

Halloween recept

Halloween kakor

Det finns många typer av kakor på Halloween. Till exempel en pumpakaka, en äppelkaka, en chokladkaka och en mangokaka. Det finns också Halloween-kakor i form av en häxa, spöke, monster och hund.

Halloween soppa

Det finns två typer av soppa på Halloween: en pumpa Halloween soppa och en tomatsoppa.

Halloween drycker

Barn kan också dricka Halloween-drycker som pumpa, tomat och citron.

I korthet

Att förbereda sig för halloween är ett bra sätt att underhålla barn. Halloween är en viktig dag för barn, föräldrar och mor- och farföräldrar. Det är därför vi måste glädjas och fira denna dag.