Non classé

Uppvärmning: varför är det så viktigt att värma upp före träning?

Oavsett vilken sportaktivitet som utövas och dess intensitet är uppvärmningen som utövas i början av träningen eller före en tävling en viktig fas. Syftet med denna uppvärmning är att förbereda kroppen för en ansträngning, försiktigt begära hjärtat och musklerna. Men varför värma upp? Detta förbättrar organiska möjligheter, kroppsmotorik och prestanda. Uppvärmning verkar på kroppen genom att öka kroppstemperaturen. Blodflödet och kroppsbevattningen ökar vilket gör att blodet kan flöda snabbare. Detta fenomen främjar syretillförseln och evakueringen av koldioxid. Lungventilation och hastigheten på muskelkontraktion ökar också. Uppvärmning verkar också på motoriska färdigheter som främjar bättre överföring av nervimpulser. Uppvärmning hjälper också till att förhindra kroppsskada som förlängningar eller tårar, tack vare ökningen av kroppstemperatur och muskelelasticitet. Sportprestanda förbättras särskilt när det gäller koncentration. Det finns olika uppvärmningstekniker som kan variera beroende på vilken sport som utövas.

 

Den erfarna idrottaren kommer därför, ibland i samarbete med en tränare, att bygga ett program som kombinerar uppvärmningsrörelser i musklerna. Gör inte för mycket intensiv ansträngning under uppvärmningen. Snabba förflyttningar bör därför undvikas. För en klassisk uppvärmning, det vill säga den för en person som utövar en aktivitet för att hålla sig frisk och som inte är en idrottsman på hög nivå, anses det att en session på femton minuter är ett bra genomsnitt.

 

Under denna period, glöm inte att hydrera väl eftersom alla sportaktiviteter orsakar att en betydande mängd vatten går förlorat. En standarduppvärmning kommer att kretsa kring fem huvudscener. Det första steget ökar hjärtfrekvensen, andningsfrekvensen och blodtrycket. Det är möjligt att göra en liten fem minuters joggingtur eller ett litet hopprep. Detta första steg gör det möjligt att göra värme i underbenen. Det andra steget är avsett att göra värme i bagageutrymmet, till exempel genom serier av bukar. Det tredje steget gör det möjligt att göra värme i axlar, armar, händer och nacke genom serier av cirklar med armarna (omvänd rotation), genom rotationer i nacken och knäppning av händerna. Efter dessa uppvärmningsövningar börjar stretchfasen: ryggens och sedan musklerna i benen och glutes. Sträckan ska vara trettio sekunder och göras gradvis, utandning. I allmänhet måste denna uppvärmning, oavsett vilka tekniker och övningar som praktiseras, alltid göras gradvis utan att tvinga.

 

Obs: uppvärmningen utövas inte bara av idrottare utan också av musiker, särskilt med uppvärmning av händerna eller av sångare som värmer upp sin röst innan de utsätter sina stämband för en för intensiv ansträngning.