Non classé

Manga för vuxna

Och nej… Manga är inte preteens privilegium helt hysteriskt framför Pokémon eller Dragon Ball … Medan vissa böcker har blivit sanna kultsagor, lästa av både barn och föräldrar, förblir andra mer konfidentiella och når bara en väldefinierad publik. Anledningen? Manga skiljer sig beroendederas genrer och riktade läsare. I varje åldersgrupp, hans manga. Från och med då kan vuxna också fördjupa sig i världen av dessa japanska serier, lika stora som de franska motorvägarna …   Manga växer Om barn och tonåringar har sina egna kön har vuxna dem också. Dessa mangor med mörkare berättelser, mer våldsamma eller helt enkelt som handlar om allvarliga och komplexa ämnen som politik eller historia utvecklades samtidigt som deras läsekrets växte. Således blev tonåringar beroende av shônen (tonårsmanga) i början av 60-talet ett nytt mål för mangakas, mangaförfattare. De senare har utvecklat sina berättelser samtidigt som sina fans. Seinen föddes.   En mognare manga Seinen-berättelser riktar sig till både män och kvinnor. För det senare talar vi då om josei. Om shônen gav stolthet åt känslor och äventyrshistorier fulla av humor, äres seinen och josei mer allvarliga och mer komplexa samtidigt som de håller en berättelse nära sina "småbröder" av shônen. Vi hittar därför teman äventyr, sport, action eller romantik men på ett mycket mer detaljerat sätt. Karaktärerna är mer komplexa, svårare att närma sig och ritningen skiljer sig lite. Funktionerna är mindre extravaganta, grafiken är mer realistisk och den dramatiska aspekten är ofta i ordning. Vuxen manga är dock inte nöjd med dessa aspekter som kan verka deprimerande. Författarna visar stor virtuositet när det gäller att ta itu med svåra teman utan att falla in i patos. Dessutom behåller många titlar det lätta utseendet som har gjort mangans rykte. Alla kommer att kunna hitta rätt.   Särskilda teman Manga för vuxna tar därför upp mycket specifika teman. Det är inte ovanligt att hitta i seinen självbiografier (Gen of Hiroshima av Keiji Nakazawa), krönikor om vardagen, grafiska uppsatser (Amer Béton av Taiyō Matsumoto), politiska eller historiska thrillers (Historien om de 3 Adolfs av Osamu Tezuka) eller till och med verkliga personliga introspektioner. I manga riktad till en kvinnlig publik är det romanserna som råder, till skillnad från dess manliga motsvarighet. Men ingen saga eller urvattnad historia. Känslorna är våldsamma, relationerna är råare och karaktärerna plågas ofta av flera frågor. Ofta skrivna av kvinnliga mangakas, de är en enorm framgång med läsare. Manga för vuxna, oavsett om de heter Seinen, Seijin, Josei eller Redisu möter en riktig populär vurm. Titlarna blir allt fler och mer varierade och förför en allt större läsekrets. Vissa serier blir lika kult som den mest kända BS.D Europeisk, vann många priser som vid Angoulême-festivalen som belönade flera författare för deras verk.