Non classé

Internet, ett verktyg för att utveckla barns kritiska tänkande

Från 20 till 28 mars är det internetets högtid. Det är dags att ställa frågan om barns förhållande till denna gigantiska världswebb där vi kan hitta det bästa, såväl som det värsta … Testimonials från föräldrar som berättar hur man surfar på Internet med sina barn.

 

Lär dem att inte tro på allt vi läser på Internet"Det som är svårt att få barn att förstå är att informationen som ibland finns på Internet är fel. Tro inte på allt du läser. Men barn litar naturligtvis blint på Internet. För att visa dem sanningshalten i våra ord, med min man, gjorde vi ett litet test: på ett specifikt ämne, sök efter information på flera webbplatser och jämför. Det är ibland väldigt upplyftande!!!»
Internet tillåter barn att utveckla sitt kritiska tänkande "Sanningshalten eller på annat sätt av den information som barn söker och sedan hittar på Internet är en fråga om deras kritiska tänkande. Detta utvecklas med hjälp av ett så stort verktyg som Internet. Med honom famlar barnet, observerar, gör misstag, spårar sina steg, han har rätt att göra misstag, vilket gör honom till en riktig internetmaskin. Barn lär sig allt själva, och de har inte slutat överraska oss.

Kommande generationer kommer att vara imponerande, särskilt eftersom vi inte vet hur långt Internet kommer att utvecklas (vi är bara i början!). Det är absolut nödvändigt att det finns föräldrakontroll bakom användningen av barn och tonåringar. Internet är rikt, för rikt och naturligtvis perverst av missbruk.»

Hur introducerar du dem till Internet?

Internet är ett formidabelt informations- och kommunikationsverktyg och har blivit viktigt, särskilt bland ungdomar. Men surfa bra, det går att lära sig. Nathalie Mignot, en dokumentalistisk professor vid Eugène Thomas College i Le Quesnoy (norr), förklarar hur hon hjälper studenter att upptäcka styrkorna och svagheterna på webben.
Hur ser yngre människor på Internet?För dem är det ett privilegierat verktyg som de använder för att spela, titta på videor (särskilt på Youtube), chatta, gå på sin blogg och vänner och lära sig om deras passioner (fotboll, tuning, serier etc.). Från 6: e klass har de allra flesta elever redan haft tillgång till webben och vissa vet till och med bättre än sina föräldrar! Men de har ibland svårt att föreställa sig vad Internet är. De är inte nödvändigtvis medvetna om "nätverkssidan": de gör en sökning på en dator, det fungerar inte som de vill, så de byter dator! De föreställer sig webben som en annan värld, helt virtuell.
Vad ska jag se upp för när de börjar surfa?Vi måste förklara för dem att detta är en värld som kan det bästa och det värsta och uppmuntra dem att vara försiktiga. Faror finns – de kan enkelt se vissa bilder eller läsa några mycket våldsamma ord (ibland måste du bara få stavningen på en webbplats fel och du stöter på något helt annat). Barn kan också hantera 40-åringar som poserar som vänner i deras ålder … Det är vår plikt att tala med dem om allt detta. Jag säger till dem att ett "litet rött ljus" ska blinka i deras sinnen när något inte verkar normalt för dem. Det är också viktigt att lära dem att ta ett steg tillbaka från vad de hittar på Internet.

Hur gör man? Jag lär dem att dechiffrera sajterna – vem ligger bakom det? En officiell institution? En individ? – och att multiplicera sina källor. När du gör en sökning tenderar eleverna att ta den första länken som kommer och nöja sig med den. De måste visas att Internet kan vara full av fel och fördomar. Till exempel kan vi skapa två lag: en på Internet, den andra med ordböcker. Och de kommer att se att webben inte nödvändigtvis är universalmedlet … Till exempel är Wikipedia-sidan om "Delphi" mycket bra gjort, men den körs på flera sidor! Med detta är en 6: e grader helt förlorad. De uppmuntras också att diversifiera sina sökmotorer (Google, Exalead). Det finns databaser som erbjuder listor över webbplatser som utvärderas på ett pedagogiskt sätt som också gör att vi bättre kan orientera dem. Du varnar också de yngsta för "Big Brother"-sidan av Internet… De är inte medvetna om spåren de lämnar. Men för deras framtid, att associeras med den här eller den där bloggen, kan det vara pinsamt. Jag säger till dem att när du skriver mitt namn hittar du det på ett matlagningsforum där jag bad om ett pajrecept … Inget allvarligt, men det var 10 år sedan! Jag råder dem att ge så lite information som möjligt om dem och att undvika att ange sin e-post i någon ände av fältet. På samma sätt vet de inte att när de lägger ut bilderna på sin pojkvän eller flickvän på sin blogg utan deras tillstånd (eller deras föräldrars om de är minderåriga) kan de åtalas för intrång i rätten till bilden. Det är viktigt att öppna ögonen för allt detta.

Vaksamhet och dialog för säker surfning på internet.

Som ett fönster mot världen visar sig Internet vara ett värdefullt inlärningsverktyg för barn men blir huvudvärk för föräldrar som inte alltid vet hur man säkerställer sina avkommors säkerhet. Laurent Baup från Internet Rights Forum ger dig några nycklar.

 

Från vilken ålder kan vi introducera ett barn på webben?Barn är intresserade av Internet i mycket ung ålder, vilket är positivt om de får ansvarsfullt stöd från vuxna. De är sedan ansvariga för att sätta solida riktmärken från början så att barnet kan behärska verktyget. Upp till 10 år måste barnet surfa i sällskap med en av föräldrarna.
Riskerar inte att initiera barn från tidig ålder att göra dem till webbnarkomaner?Det finns ingen anledning att oroa sig, det är till och med motsatsen. Att förbjuda barn att komma åt Internet är det bästa sättet att driva dem att göra någonting. Webben är ett verktyg som de ändå måste lära sig att behärska i sina liv. Så även om du inte är bekväm med nätet, prata med dina barn om vad som chockar dig som förälder. Du behöver inte behärska det här verktyget själv.

Från hur många timmar som spenderas framför skärmen ska föräldrar vidta åtgärder? Tidsfrågan är inte den rätta i verkligheten. Det är bättre att fråga om det finns en paus i det sociala bandet eller inte. Så länge barnet kommunicerar bra med omgivningen och fortsätter sina sportaktiviteter spelar det ingen roll om han tillbringar 5 eller 10 timmar om dagen framför sin datorskärm. Är programvara för föräldrakontroll effektiv? I vilken utsträckning? Under lång tid trodde föräldrar att denna programvara saknade effektivitet. Misstro är nu mindre nödvändigt eftersom nivån på dessa produkter har ökat under de senaste åren. Det viktiga ligger i inställningen: för de yngsta, säg fram till tonåren, är det bättre att gynna vitlistsystemet som tillåter begränsad navigering till verifierade webbplatser. Senare kan tonåringar dra nytta av svartlistningssystemet, vilket innebär att de har möjlighet att surfa fritt, förutom webbplatser som anses vara skadliga. Vilka ämnen ska diskuteras under de första anslutningarna? Genom att installera kontrollprogramvara och korrekt ställa in vitlistsystemet surfar det lilla barnet säkert. Vaksamhet beror på att se till att barnet inte överger sina andra aktiviteter, inklusive sociala. Eftersom vanor tas vid den tiden, under upptäcktsfasen. För de äldre, så snart de har en egen e-postadress, är det stora rådet att leverera att aldrig ge sina personuppgifter (efternamn, förnamn, telefonnummer). När det gäller stötande innehåll är det bästa sättet att reagera genom dialog. Målet är att förhindra att den unga personen känner skuld för att ha stött på en våldsam bild eller webbplats. Ingenting är värre än en vuxen som skulle säga "Jag såg att du gick till en porrsajt så jag förbjuder dig nu att använda Internet". Runt vilken ålder kan barnet lockas till chattar eller forum? I tonåren. Barn ska då bli tillsagda att bara prata med personer de känner, personer i sin klass eller judoklass till exempel. Vissa föräldrakontrollprogram blockerar åtkomst till chattar, lägg bara till dem i svartlistan.