Non classé

Studsmatta: sport som kan utövas med eller utan nät

Sport handlar inte bara om löpning eller en boll. Det finns flera olympiska discipliner som verkar representera bara rolig fritid till en början, men visar sig styras av otaliga regler och internationella federationer. Till exempel, vem skulle ha trott att trampolinhoppning skulle integreras i de olympiska spelens idrottsdiscipliner, när vi tror att studsmatta bara används hemma för att roa unga turbulenta barn. För närvarande utvecklas otaliga yrkesverksamma inom denna sport i de olika regionala och internationella ligorna som finns. Studsmatta är en disciplin i sig som ingår i gymnastikens stora cirkel. Målet med spelet är att hoppa på studsmattan och utföra så många spektakulära knep som möjligt. Studsmattan i sig är ett material som består av en metallram som mäter 5 m x 3 m som stöder en duk sträckt horisontellt och hålls i en höjd av 1m15 från marken med metallfötter. För att säkerställa en bättre konsistens på duken håller nästan 120 fjädrar den sträckt och är täckta med små mattor för att undvika olyckor. Säkerhetsåtgärder kräver installation av flera skyddsmadrasser i maskinens ändar. Som en sann akrobatisk disciplin kräver en studsmattahändelse en sekvens på tio hopp utan någon figurrepetition eller mellanljus. Vid varje hopp tilldelas sedan av domarna en poäng som kommer att avgöra vinnaren bland alla tävlande. Observera att siffrorna måste vara universella och reglerande. Bland de mest kända och enkla akrobatiska elementen är Salto back eller Back, Vrille, Barani som är en kombination av en främre salto och en halv snurr, samt Rudy out. Exempel på spektakulära figurer är å andra sidan Randy ut, Barani in full ut eller Triffis hälften, Half in rudy out och Miller för finsmakare. För att optimera dina chanser är det klokt att utföra ett stort höjdhopp för att få maximal fart och tid att utföra akrobatiken. Ju mer kroppen roterar i luften, desto mer multipliceras de förvärvade punkterna. Det är därför inte ovanligt att se professionella hopp på mer än 8 meter från marken, särskilt hos män. En trampolinregleringstävling kan spelas individuellt eller i ett lag där rörelserna måste synkroniseras. När det gäller trampolinens lilla historia gör den sitt utseende under det tjugonde århundradet i cirkusen av italienska trapetsartister "Due Trampoline". Vid den tiden var principen bara att studsa av skyddsnätet och utföra spektakulär akrobatik. Studsmatta Senare på 30-talet föddes förfadern till den riktiga studsmattan vi känner idag, tack vare initiativet från amerikanen George Nissen. Denna idrottslärare och dykproffs uppfann trampolinanordningen och gjorde den till ett handelsobjekt, som armén kommer att skynda sig att använda för utbildning av sina piloter. Efter andra världskriget hölls intercollegiate trampolintävlingar i USA. De regler som gällde vid den tiden är fortfarande ålderdomliga och bestod i att utföra så många knep som möjligt inom loppet av tre minuter. Repetitioner var ännu inte förbjudna, vilket drev gymnaster att upprepa samma knep under hela den tilldelade tiden. Studsmattan kommer att bli en stor framgång över hela världen och kommer att se skapandet av den första nationella federationen för ett europeiskt land 1964 i Skottland och en internationell federation en tid senare. För närvarande har denna FIT nu mer än 42 nationella medlemsförbund. Samma år 1964 hade studsmattan sitt första världsmästerskap i London och som gjordes utan några kodifierade regler. De första universella reglerna listades inte och trädde i kraft förrän 1983. Idag hålls ett EM och ett VÄRLDSMÄSTERSKAP växelvis vartannat år, till vilket läggs en VM-krets. Men den största vändpunkten i trampolinens historia är fortfarande år 2000 som är ingen mindre än året för studsmattans inträde i de officiella händelserna i de olympiska spelen. Under dessa Sydney-spel tävlas de enskilda trampolintävlingarna för första gången i J.O och dominerades av ryssarna.