Non classé

Stensnideri: verktygen

Skulptur är en konstform som har funnits sedan antiken, antingen på trä eller sten. Redan i paleolitikum hade människan idén att använda flinta, en sten som kan producera eld men är mycket skarp, på mer ömtålig sten för att göra sina egna överlevnadsverktyg. Han använde den också för mer estetiska och dekorativa ändamål. Idag utvecklas skulpturen ständigt och en av de avgörande faktorerna för dess framgång är att utrusta dig med verktyg av god kvalitet. Användningen av den senare kommer också till stor del att bero på vilken typ av skulptur som kommer att göras. Det finns två typer av genomförbara skulpturer: direktskuren eller "panorama" skulptur och nötningsskulptur. Arbetsredskapen som motsvarar dessa skulpturformer är olika i form, storlek och funktion. Speciellt för direktskuren skulptur är de nödvändiga verktygen plockningen, massorna och massetterna, gradinen, boucharden, skivmaskinen, spetsen, mejseln samt bladet. För nötning krävs slippulver, filer och rivjärn samt polering och glansning. Vi får inte heller glömma skyddsverktygen, till exempel speciella glasögon för att skydda ögonen från små stenprojektiler, eller en speciell mask för att bevara luftvägarna från små dammiga stenpartiklar. Håret kommer inte heller att försummas, liksom öronen som kommer att drabbas av överflödigt ljud under operationen. Alla nödvändiga verktyg måste vara närvarande för att få ett resultat av optimal kvalitet. Om vi går in i definitionen av verktyg är plockningen till exempel en slags hammare, spetsig på båda sidor. Den är utformad för att utföra strukturella arbeten som en ganska konsekvent ablation av sten. Massorna och massetterna är identiska med hammare och är oskiljaktiga från spikarna, saxen och stegen. Den senare liknar mycket styva stjälkar, vars spets är försedd med en platt krenelerad sektion. Gradinen kan ha formen av en "plattandad gradin", liknande en mejsel eller en "spetsig tandad gradin". Den är idealisk för ganska exakta extraktioner. Boucharden är ett verktyg som liknar en massa, förutom att den har små spikar i nivå med de två ytorna i kontakt med stenen. Den används vid utplattning och utjämning av stenytan. När det gäller skivmaskinen är det en maskin avsedd för skärning. Den måste användas med skicklighet, eftersom denna utrustning är särskilt farlig och mycket bullrig. Det används sällan i skulptur men är viktigt för ett perfekt resultat. När det gäller spetsen, som namnet antyder, är det en spetsig stam av åttkantig sektion på cirka tjugo centimeter, utformad för att hamra och sticka stenen. Mejseln vi pratar om här är inte samma vardagliga mejsel, det är en plattspetsad stav som har en rak och enhetlig kant. Det tjänar till att göra perfektionen av gradinen. Bladet bildar en speciell kniv som används för att arbeta med mjukare stenar. För slipande snidning, som är mer känslig än direktskärning, är verktygen mindre skrymmande men lika viktiga, till exempel filer och rivjärn. Dessa material bidrar till förverkligandet av "effekterna av material" på ganska mjuka stenar, idealiska för denna typ av skulptur. Som namnet redan nämner är slippulver pulver att gnugga på stenen för att uppnå en "polerad" effekt. De spelar en mycket viktig roll i en korrekt presentation av skulpturer. För polering och glansning finns det idag flera kemiska kompositioner för att få önskat resultat. Oxalsyra och dess derivat, tennkruka som anses vara farlig eller encaustisk, används bland annat enhälligt för att ha en ljus glans. För att skulpturen ska vara av oklanderlig kvalitet skulle det också vara att föredra att ha till sitt förfogande de nödvändiga och adekvata verktygen. Allt detta för att imitera begreppet en begåvad skulptör från sjuttonhundratalet, Michelangelo, som sa: "I skulptur är bilden redan närvarande i det första blocket av grov sten, det räcker bara för att ta bort det som överstiger".