Non classé

Serviettage: dekorera på trä, metall, kartong …. med handdukar

Idéer för serviettage på glas eller plast

Det sägs ofta att kreativa hobbyer är modeeffekter, men många aktiviteter har förfört dem som vill skapa originalobjekt med egna händer. Under de senaste åren har vi kunnat bevittna framgången med kreativa hobbyer som scrapbooking, anpassning av möbler, kläder, smycken etc …


 

En av de mest framgångsrika kreativa hobbyerna är säkert serviettage, en original och enkel dekorationsmetod som kräver lite material men mycket fantasi och en antydan till tålamod. Hur får du händerna smutsiga för att börja servietting? Vilka tekniker används för att göra serviettage och på vilket medium kan det utföras? Limning av pappershanddukar, du var tvungen att tänka på det för att göra originaldekorationer, ja det här är hela principen om serviettage som kommer att använda enkla metoder och material för att dekorera föremål i trä, kartong, glas, metall och med bra knep kan du till och med dekorera tyger och ljus!

 


 

Hur man gör serviettage

För att starta serviettage behöver du viktig utrustning för att fungera bra, så du börjar med att ta med ett speciellt serviettagelacklim som lätt kan hittas i stora kreativa fritidsbutiker som Cultura eller Loisirs &Création, en platt borste, ett rent stöd, akrylfärg, en par vassa saxar för att kunna klippa mönstren på pappershanddukar med precision, och utan att glömma naturligtvis, original pappershanddukar och mönster efter eget val. Efter att ha fått ett rent, dammfritt och slipat stöd om det är ett trästöd kan det startas genom att måla det med akrylfärg för att ge en bakgrundsfärg till objektet, vi börjar bara serviettage när stödet är helt torrt.

Serviettage för en julklapp eller en dekoration

Grunden för serviettage är därför att limma den del som ska dekoreras med lite lacklim, placera det skurna mönstret i handduken efter att ha tagit hand om att separera lagren av pappershandduk för att parkera endast den tryckta delen.


 

När det är lagt slätas mönstret ut med fingrarna eller med den platta borsten något blöt i lacklimmet från insidan till utsidan och med stor delikatess för att undvika att riva handduken som har blivit mer ömtålig. Det som gör intressant tekniken för serviettage för att börja skapa små personliga dekorationer är att vi använder material som redan är inrett, och så består skapandet huvudsakligen av att associera mönster, arbeta med färger och former för att dekorera alla typer av föremål som blomkrukor, kartonger, brickor, vävnadslådor, fotoforer…

Återvinna ett objekt med serviettage

Vissa föremål gillade du inte för mycket längre? Istället för att lägga dem på vinden eller papperskorgen, förvandla dem med hjälp av några pappershanddukar för att försköna dem och lägga dem efter eget tycke eller till och med att erbjuda originella och handgjorda gåvor. Med lite mer erfarenhet av serviettage kan du sedan anta mer komplexa tekniker som relief serviettage, collage på tyg, på ljus, spruckna effekter, åldrad, svampmålning, etc … Det är fantastiskt att se hur mycket du kan göra med bara några pappershanddukar, och nu är det upp till dig att hitta kreativ inspiration!