Non classé

Saltdeg: den kreativa fritiden för unga och gamla …

Om du letar efter en aktivitet för att underhålla dina barn är saltdeg något för dig! Enkelt, enkelt, ekonomiskt och säkert, saltdeg är den kreativa hobbyn i toppklass för småbarn. En lärorik, kreativ och rolig aktivitet!

 

Salt deg, en hobby inom allas räckhåll

Saltpasta är ett material som ofta används för att forma alla typer av dekorativa föremål och figurer. Saltdeg har fördelen att den är väldigt lätt att göra och är mycket ekonomisk. Å andra sidan, eftersom det inte innehåller några giftiga element, är det en kreativ hobby som är mycket väl lämpad för barn. Det gör det möjligt för barn att utveckla sin kreativitet genom att modellera figurer från sin fantasi. För de små tillåter det till och med att utveckla fina motoriska färdigheter och samordning av ögat med handen.

Recept för saltdeg

För att förbereda saltdegen, blanda helt enkelt 1 glas fint salt med 2 glas mjöl, tillsätt sedan 1 glas varmt vatten och knåda med fingrarna. Det är det, saltdegen är klar … Degens konsistens bör vara flexibel. Om det är mjukt och klibbigt, tillsätt bara lite mjöl. Å andra sidan, om konsistensen är mer mjölig, är det nödvändigt att tillsätta lite vatten. Denna pasta kan förvaras i en kökshandduk, placeras i en plastpåse i kylskåpet. Då är det bara att modellera. Och där kan du använda allt som kommer din väg. Kniv, tandpetare, kavel, kakskärare… Det är upp till dig att skapa och föreställa dig!

Tillagning av saltdegen

Innan du lagar föremålen i saltdeg, låt dem torka lite (cirka 12 timmar). Annars finns det risk för deformation av motivet under tillagningen. Sedan görs tillagningen i ugnen, börjar mycket lågt (50 °) och ökar gradvis för att nå 100/110 ° efter en halvtimme. Det mest komplexa är att hantera tillagningstiden. För i själva verket beror allt på storleken på delarna… Fina föremål, med en tjocklek av 1-2 cm, kokas om 2 timmar. Utöver det är det nödvändigt att övervaka regelbundet för att se om objektet är svårt. Den välkokta saltdegen låter lite "ihålig". Mycket små föremål kan utan att laga mat, förutsatt att de torkas ordentligt, under en bra vecka.

måla och färga saltdegen

Degen kan färgas vid tillverkningstillfället genom att tillsätta en matfärgning, chilipulver, saffran eller något annat naturligt pigment (färger). Efter tillagningen kommer färgerna att få ett åldrat utseende, nära pastell. Det är också möjligt att limma alla typer av dekorativa element på motivet före torkning. Till exempel kan du lägga pärlor, glitter, sand… eller något annat element som stöder passagen i ugnen. En äggkalkning kan också ge en ganska gyllene färg. Sedan, när objektet är kokt, kan du måla det. Om du gör en aktivitet med ett barn, föredrar du en gouache eller akvarell, lättare att sprida och lätt tvättbar. Slutligen är det sista steget att applicera en lack på objektet. Det kommer att försköna och skydda dina saltdegsskapelser ytterligare!

Visste du att?

För att göra doftande saltpasta föremål, tillsätt eteriska oljor, kryddor (kanel, anis …) eller extrakt (kaffe, vanilj) vid tillverkningstillfället.