Non classé

Magritte, surrealistisk målare och fantasins mästare

Ett barn traumatiserat av sin mors självmord utvecklade Magritte ett av de viktigaste verken i det tjugonde århundradet. Lulled av impressionism och symbolism avslöjades hans konstnärliga personlighet med tillkomsten av dadaismen. Magritte är klassificerad bland surrealisterna och är framför allt den målare som bäst illustrerat fantasins kraft.

Magritte: en sörjande barndom

Magritte, vars riktiga namn är René François Ghislain Magritte, är en belgisk surrealistisk målare. Han föddes den 21 november 1898 i Lessines, Belgien. Hans föräldrar, Leopold och Regina, arbetade som skräddare och modister. Magrittes barndom var mycket instabil. Hans föräldrar, hörnade av skulder, rörde sig oavbrutet för att undkomma fordringsägarna. Överväldigad kastade sig hans mamma in i Sambre. Hans kropp hittades den 12 mars 1912, hans vita skjorta vikt över ansiktet. Denna tragiska händelse återkommer regelbundet i Magrittes arbete (förtäckta ansikten).

Konstnärlig utbildning av Magritte

Magritte gick sin första målarkurs 1910, i Chatelet. Han målade sina första målningar i en impressionistisk stil. År 1916 gick han in i Konstakademien i Bryssel. Han gick sedan flera kurser med kända konstnärer, bland annat av symbolisten Constant Montald. Senare arbetade han under ledning av Pierre-Louis Flouquet, som introducerade honom för kubism och futurism. Han ställde ut med honom på Centre d'Art de Bruxelles 1920. Från 1921 till 1924 var han anställd som tecknare i en tapetfabrik. Magritte introducerades i Dada-miljön av författarna Goemans och Lecomte och gjorde en upptäckt som upprörde honom. Målningen The Song of Love av Giorgio De Chirico avslöjar för honom möjligheten att måla tanke. Från och med då kommer Magrittes målning att spela på åskådarens uppfattning, på den känsla som väcks av klyftan mellan ett objekt och dess representation.

Magritte och surrealism

I Bryssel samarbetade Magritte med författare, musiker och målare som nu betraktas som surrealister. Hans första målning som tillskrivs denna rörelse är från 1926 (The Lost Jockey). En stor utställning tillägnades honom 1928 på galleriet L'Epoque (Bryssel). Vid den tiden var Magritte mest känd för sina affischer, vilket gav honom det mesta av sin inkomst. I Paris, där han bodde från 1927 till 1930, gnuggade han också axlar med surrealisterna, särskilt André Breton, Paul Eluard, Salvador Dali och Max Ernst. Det var där han målade sin mest kända målning, The Betrayal of the Images (Detta är inte ett rör). Krisen 1929 fick honom att förlora de flesta av sina affischkontrakt, och han återvände till Bryssel. Han levde tack vare reklamkontrakt, från 1931 till 1936, och fortsatte parallellt sitt bildarbete. Han ställde ut i Bryssel 1931, sedan 1933. 1936 blev hans berömmelse internationell tack vare en utställning i New York (Julien Levy Gallery), sedan i London 1938 (London Gallery).

Renoir- och Vache-perioderna i Magritte

Mellan 1943 och 1945 återvände Magritte till den impressionistiska tekniken. Vi talar om Renoir-perioden, eller "i full sol". Hans målning erkändes sedan och böcker publicerades om hans arbete. År 1948 gick han igenom en period som heter Vache, under vilken han målade cirka fyrtio målningar i garish färger. 1954, i Bryssel, återger en retrospektiv utställning hans arbete. Men det är framför allt de amerikanska samlarna som kommer att säkerställa Magrittes internationella framgång. 1965 invigde han en egen retrospektiv på Museum of Modern Art i New York. Han dog hemma den 15 augusti 1967 i cancer.