Non classé

Kung Fu: Kinesisk kampsport med flera betydelser

Kung fu, eller gong fu, vilket betyder "skicklighet förvärvad genom övning" är ett paraplybegrepp som används i väst för att hänvisa till de olika kamp- och hälsopraxis av kinesiskt ursprung. Det är främst känt till Bruce Lees filmer, skjutna på 1960- och 1970-talet, liksom tv-serien "Kung Fu". Disciplinen har därför fått många anhängare och har lagts till kampsporter som redan är kända som muay thai, judo, karate eller aikido. Kung fus historia går tillbaka till det sjätte århundradet när en indisk munk, Bodhidharma, grundare i Kina av Chan-sektbuddhismen, lärde shaolinklostret kung fu-tekniker som består av både andliga element och kamptekniker. Det är från denna legend, sann eller inte, som daterar Shaolin-munkarnas rykte som kämpar som behärskar denna övning som bygger lika mycket på meditationsmetoder som på kamptekniker. Dessa består mestadels av de många kinesiska krigstraditionerna som består av lådfötter, och ofta inklusive hantering av mycket olika vapen, särskilt spjutet, pinnen och svärdet. Enligt traditionen finns det mer än tre hundra femtio stilar av lådor, varav de flesta fortfarande praktiseras idag. Vi är skyldiga detta överflöd till det faktum att varje stil bara kan överföras i familjen och att en student som inte drar nytta av denna överföring måste uppfinna sin egen stil, från den gemensamma basen till kung fus kamp men också berikad av sin egen erfarenhet. Uppsättningen kampsport, som avses med den generiska termen wushu, är föremål för en betydande vurm över hela världen, med respekt för principen om skapandet av personliga stilar och leder till multiplikation av skolor. Detta är anledningen till att det inte finns någon federation eller organisation som kan samla alla kung fu-fighters och låta dem konfrontera sina stilar. På samma sätt, medan den kinesiska regeringen två gånger har försökt definiera en syntes och klassificering av olika stilar, har den aldrig lyckats införa en enda stil. Men kung fu-mode tillåter kineserna att förbättra sin image internationellt och tjäna utländskt utbyte tack vare de många studenter som lockas av denna rörelse. Till exempel det berömda Shaolin-templet, som erbjuder kurser och utbildning till utövare runt om i världen och upplever betydande ekonomisk tillväxt. Hong Kong-film har alltid varit en viktig vektor för publicitet för kung fu, för efter Bruce Lee var det Jackie Chan eller regissören John Woo som visste, efter honom, att fortsätta denna vurm för kung fu. Det är dock beklagligt att denna rörelse framför allt har blivit en kampsport och övergivit de meditationstekniker som traditionellt åtföljde den, både i Kina och i resten av världen. Kung fu har blivit ett skådespel och tenderar mot demonstration av gymnastisk skicklighet som är både estetisk och imponerande, snarare än sökandet efter en viss kampeffektivitet eller terapeutiska fördelar. Dessa förblir dock levande i traditionell kinesisk kampsport och deras undervisning fortsätter att expandera runt om i världen.