Non classé

Kite: objekt uppfunnet av kineserna där geometri är mycket viktigt

Draken är en farkost som flyger och väger tyngre än luft. Drakar hålls av ledningar och består av en duk och en stel ram. Det är möjligt att skapa en mycket enkel drake med en mycket lätt duk av papper eller tyg och ätpinnar. Kitetillverkning är även möjlig med trädblad eller ormbunkar. Moderna drakar är gjorda med glas-, kol- och nylonfibrer. Ordet drake kommer från flygande orm som är av sydligt ursprung. Drakar flyger och har tagit formen av bevingade ormar eller drakar med långa svansar. Ursprungligen användes draken av kineserna för militära ändamål. Det användes faktiskt för att få ett meddelande eller också för att skicka en signal. Draken hade kommit in i väst mot slutet av tolfte århundradet. Det användes sedan inom olika områden som vetenskap eller militären. Under första världskriget användes draken för att transportera en man för att observera fiendens linjer. Men draken används också för att göra räddning till sjöss eller för att göra flygfotografering. År 1749 hade André Wilson använt draken för att mäta temperaturen. Senare hade kitetekniker fött det första flygplanet. Det finns tre typer av drakar. För det första finns det monofil draken som är platt. Denna typ av drake hålls av en enda tråd. Sedan den akrobatiska draken och slutligen dragdraken som kan vara land eller hav. Monofil-draken har en grundläggande princip. Endast en punkt håller den på marken men dess dimensioner, flygstil och form beror helt på rådjursflygarna och deras fantasi. Det finns drakar utan armaturer även kallade kassettvingar. Denna typ av drake uppfanns runt 60-talet. Den består av överlagrade dukar förenade med partitioner. Draken utan ram kan klassificeras i kategorin markdragdrakar. Skärmflygare och fallskärmar kommer från drakar utan förstärkningar. Bland drakarna med marin dragkraft finns flänsvingarna som ofta används vid kitesurfing. De är drakar vars ramar består av uppblåsbara vingar. Drakens pilot måste förbli orörlig och stå med ryggen mot vinden. Tråden som används måste vara tillräckligt lång för att draken ska kunna stabiliseras. Freestyle är bland de discipliner som utövas i kategorin akrobatisk drake. Denna disciplin kräver hjortbladets fysiska styrka. Grunden för disciplinen är att utföra samordnade figurer med draken. Drakflygning inomhus är en disciplin som utövas inomhus. Drake Piloten gör rörelser för att hålla i flygning drakarna som vanligtvis är mycket lätta. I Dieppe hålls Frankrike vartannat år, den viktigaste internationella kitefestivalen som hålls vid havet. Kite- eller drakflygentusiaster samlas i kommunala eller lokala föreningar. Kitefestivaler kan klassificeras i två kategorier. De traditionella festivalerna som hålls varje år i Asien och de västerländska festivalerna där internationella hjortflygare presenterar nya prestationer. I Asien deltar hela befolkningen i traditionella festivaler. Föreställningarna drar publik och drakarna är både spektakulära och autentiska. I många städer i Japan hålls turneringar där lag kan tävla mot varandra och drakarna som används är enorma. En jätte drake kan flyga till en höjd av mer än 9000 meter i mer än 180 timmar. Vinden utövar aerodynamiska krafter på draken vilket gör att den kan stiga i luften. Principerna för draken är desamma som för flygplan. Drakar kan sväva under vilka drakens vikt och spänningen på tråden som håller den förblir i balans. Draken kan flyga i luften vertikalt men tråden som håller den förblir vinkelrät mot vinden. För att stabilisera en okontrollerbar och platt drake är det nödvändigt att utrusta den med vertikala paneler som kommer att fungera som drift och lägga till en ganska lång svans. Draken kan kallas en leksak inte bara för barn utan också för vuxna.