Non classé

Kreativa hobbyer, hemlagad: de stora trenderna

Loisirs créatifs, le fait maison: les grandes tendances
Att göra det själv utvecklas på många områden: smycken, matlagning, sömnad, stickning, virkning och broderi, liten DIY, dekoration …

Gör-det-själv-trenden har blivit en av de viktigaste tidsfördriven i vårt samhälle. Det är obestridligt, fler och fler män och kvinnor känner behovet av att delta i manuella och kreativa aktiviteter. Vi kan göra flera hypoteser om denna vurm. Under oket av en lågkonjunktur som är svår att bära efter år av konsumentism (allmänt uppmuntrad); sedan kommer en period av åtstramningar som genererar ett behov av besparingar. Detta fenomen, globalisering leder till ett behov av distinktion, personalisering, behov av identitet. Nu är det dags att återupptäcka sina kulturella rötter i en värld som har blivit en global by. Återgången till identitetskulturen kan ses särskilt inom mode och dekoration med denna vintagetrend som har bestått i 2 år. På samma sätt är den extraordinära entusiasmen för matlagning, kulinariskt kunnande också den starka symbolen, å ena sidan för ett svårt ekonomiskt sammanhang (beredda rätter kostar mer). Å andra sidan ett behov av att återvända till grunderna, till luktminnena av dofterna som kommer från mormors kök. Det är därför hedonistiska nöjen som eftersträvas, men också behovet av att dela i en vänlig atmosfär goda hemlagade rätter, mer balanserade, hälsosammare. Köket, förutom dess smaker, bär med sig föreställningar om delning, överföring mellan generationer, ett helt program av gustatoriska nöjen. Förutom de läckra aromerna är trenden mot dekoration, presentationen av utsökt tillagade rätter.

Ursprunget till de stora trenderna som markerar den kreativa sektorn

Många är överens om att vi går in i en period av individualism. Denna trend är en vanlig punkt bland individer i alla länder, en gränslös värld som leder till en törst efter skillnad i konst och livsstil.

De tre huvudtrenderna: smycken, dekoration, mode och accessoarer, festligheter

  • Smycken: behovet av distinktion, individualitet återspeglas särskilt i smycken gjorda av sig själv. I denna sektor erbjuds nya material, färgade tyger, filt, läder och fjädrar, kombinerat med Murano-glaspärlor och charm. Smycken bjuds också in i huset för att göra inredningen perfekt.
  • Cocooning: handgjorda lyser i huset, med en återkomst i ett vintage dekorationstema, i handstickade kläder, i hemlagade modeaccessoarer. För hemmet gör vi kuddar, täcken och sängkläder, olika, kreativa stoldekorationer.
  • Festliga dekorationer, bordsdekorationer: från och med nu fokuserar vi på att skapa vackra mottagningsrum, vackra bord för bröllop och fester, till exempel jul. Vi går ut mindre, vi får mer hemma och vi skapar vår egen dekoration, vår festliga atmosfär. Den kreativitetsaspekt som lyfts fram markerar värdens eller värdinnans personlighet och uttrycker hans gästfrihet. Trenden för en del till festliga bordsdekorationer i diskreta färger, luftiga, rena, vita eller något tonade med pastell.

Trots finanskrisen vill människor dekorera sina hem, kreativa hobbyer kommer fram och är inte föremål för besparingar. Ändå kräver de flesta av dem kvalitet och miljövänliga produkter. Hemlagad, kreativitet råder på många områden, stickning, virkning, målning, sömnad (herr-, dam-, barnkläder och accessoarer, dockor, filtar, möbler …), textildesign, broderi (hand eller maskin), papper och origami-vikning, collage, scrapbooking.. Det är de konstnärliga och fantasifulla egenskaperna som lyfts fram i husets dekoration, i kläder och modeaccessoarer.

DIY känner inte till krisen och är känd för sina många mässor

Det är en av få sektorer som inte känner till krisen och tvärtom ständigt utvecklas. Utställningar, mässor och träningsworkshops blomstrar i bland annat Frankrike och Europa. En källa till inspiration, kreativitet och kunskap, antalet besökare på dessa mässor fortsätter att växa. Således har fler och fler städer sin kreativa fritidslounge, till glädje för adaptorerna av dessa fritidsaktiviteter där skapandet, uttrycket för ens fantasi, av sig själv regerar. Se vår tidigare artikel som listar de viktigaste fritids- och kreativa mässorna, datumen och programmen i städerna.

Pinterest, en inspirationskälla för skapelser på nätet

Pinterest är en tjänst som låter dig dela bilder, videor och andra objekt i en "pinboard". "Pin" -medlemmarna (stift) dessa objekt på ett vackert visuellt gränssnitt. Inte konstigt att det gratis onlineverktyget har blivit en plats där du kan se varandras vackraste skapelser. Pinterest har blivit en webbplats som samlar fantastiska idéer och skapelser inom alla områden av kreativ konst och fritid.