Non classé

Club Panhard Frankrijk

Panhard Dyna 750 Coupé Allemano (1952)

Panhard Dyna 750 Coupé Allemano (1952) · Panhard was een Franse autofabrikant die begon als een van de eerste autofabrikanten. Het was een fabrikant van tactische en lichte militaire voertuigen. De nieuwste incarnatie, nu eigendom van Renault Trucks Defense, werd gevormd door de overname van Panhard door Auverland in 2005 en vervolgens door Renault in 2012. In 2018 fuseerden Renault Trucks Defense, ACMAT en Panhard onder één merk, Arquus. Panhard en Levassor verkochten hun eerste auto in 1890, gebaseerd op een Daimler-motorlicentie. Levassor verkreeg zijn licentie van de Parijse advocaat Edouard Sarazin, vriend en vertegenwoordiger van de belangen van Gottlieb Daimler in Frankrijk. Na de dood van Sarazin in 1887 gaf Daimler sarazins weduwe Louise de opdracht om het bureau van haar overleden man aan te klagen. De Panhard en Levassor licentie werd afgerond door Louise, die in 1890 trouwde met Levassor.Daimler en Levassor werden vrienden en deelden verbeteringen. Panhard Dyna Z (1953) · Deze vroege voertuigen stelden veel moderne normen, maar elk was een uniek ontwerp. Ze gebruikten een kettingaangedreven koppelingspedaalversnellingen. Het voertuig was ook voorzien van een radiator. moderne transmissie . 1894 Parijs-Rouen rally van , Alfred Vacheron rust zijn 3 kW (4 pk) uit met een stuurwiel, beschouwd als een van de eerste banen van het principe. In 1891 bouwde het bedrijf zijn eerste volledig Levassor-ontwerp, [4] een "state-of-the-art" model: het Panhard-systeem bestond uit vier wielen, een achterwielaangedreven motor en een ruwe glijdende versnellingsbak. , verkocht voor 3500 frank s. [4] (Dit bleef de norm totdat Cadillac in 1928 synchronisatie introduceerde.) [5] Dit zou de standaardvoorziening voor auto's worden voor het grootste deel van de volgende eeuw. In hetzelfde jaar deelden Panhard en Levassor hun Daimler-motorlicentie met fietsenfabrikant Armand Peugeot, die zijn eigen autobedrijf oprichtte. 1.205 cm3 (74 kubieke inch) Panhard en Levassor eindigden 48 en een half uur als eerste en tweede in de Parijs-Bordeaux-Parijs, een solo bestuurd door Levassor. [6] Tijdens parijs-Marseille-Parijs van 1896 raakte Levassor echter dodelijk gewond door een ongeluk terwijl hij probeerde te voorkomen dat hij een hond raakte, en stierf het volgende jaar in Parijs. Arthur Krebs volgde Levassor op als algemeen directeur in 1897 en bekleedde deze functie tot 1916. Hij maakte van het bedrijf Panhard en Levassor een van de grootste en meest winstgevende autofabrikanten voor de Eerste Wereldoorlog. De Panhards wonnen vele races van 1895 tot 1903. Panhard en Levassor ontwikkelden de Panhard-staaf, die ook in veel andere soorten auto's werd gebruikt. Vanaf 1910 werkte Panhard aan de ontwikkeling van conventionele kleploze motoren, met behulp van onder licentie sleeve kleptechnologie die was gepatenteerd door de Amerikaanse Charles Yale Knight. Tussen 1910 en 1924 vermeldde de Panhard &Levassor-catalogus veel modellen die waren uitgerust met conventionele klepmotoren, maar deze werden aangeboden naast auto's die waren uitgerust met mouwklepmotoren. Na verschillende gedetailleerde verbeteringen aan de sleeve valve-technologie door Panhard's eigen engineeringafdeling, van 1924 tot 1940, gebruikten alle Panhard-auto's sleeve valve-motoren.