Non classé

Manga voor volwassenen

En nee… Manga is niet het voorrecht van preteens die totaal hysterisch zijn voor Pokémon of Dragon Ball… Hoewel sommige boeken echte cultsaga's zijn geworden, gelezen door zowel kinderen als ouders, blijven andere vertrouwelijker en bereiken ze alleen een goed gedefinieerd publiek. De reden? Manga verschilt afhankelijk van hun genres en gerichte lezers. In elke leeftijdsgroep, zijn manga. Vanaf dat moment kunnen volwassenen zich ook onderdompelen in de wereld van deze Japanse strips, zo uitgestrekt als de Franse snelwegen…   Manga groeit Als kinderen en tieners hun eigen geslacht hebben, hebben volwassenen die ook. Deze manga's met duistere verhalen, gewelddadiger of gewoon bezig met serieuze en complexe onderwerpen zoals politiek of geschiedenis ontwikkelden zich tegelijkertijd met hun lezerspubliek. Zo werden tieners die verslaafd waren aan shônen (tiener manga) in de vroege jaren 60 een nieuw doelwit voor mangaka's, manga-auteurs. De laatsten hebben hun verhalen tegelijkertijd met hun fans ontwikkeld. De seinen was geboren.   Een meer volwassen manga Seinen verhalen zijn gericht op zowel mannen als vrouwen. Voor dat laatste spreken we dan van josei. Als de shônen een prominente plaats gaven aan gevoelens en avonturenverhalen vol humor, zijn dees seinen en josei serieuzer en complexer terwijl ze een verhaal dicht bij hun 'kleine broertjes' van de shônen houden. We vinden de thema's avontuur, sport, actie of romantiek dan ook veel uitgebreider terug. De personages zijn complexer, moeilijker te benaderen en de tekening verschilt een beetje. De functies zijn minder extravagant, de graphics zijn realistischer en het dramatische aspect is vaak in orde. Volwassen manga is echter niet tevreden met deze aspecten die deprimerend kunnen lijken. De auteurs tonen grote virtuositeit als het gaat om het aanpakken van moeilijke thema's zonder in pathos te vervallen. Daarnaast behouden veel titels de lichte uitstraling die de reputatie van de manga heeft gemaakt. Iedereen zal zijn weg kunnen vinden.   Speciale thema's Manga voor volwassenen behandelt daarom zeer specifieke thema's. Het is niet ongewoon om in de seinen autobiografieën (Gen of Hiroshima door Keiji Nakazawa), kronieken van het dagelijks leven, grafische essays (Amer Béton van Taiyō Matsumoto), politieke of historische thrillers (Het verhaal van de 3 Adolfs door Osamu Tezuka) of zelfs echte persoonlijke introspecties te vinden. In manga gericht op een vrouwelijk publiek, zijn het de romances die de overhand hebben, in tegenstelling tot zijn mannelijke tegenhanger. Echter geen sprookje of verwaterd verhaal. De gevoelens zijn heftig, de relaties zijn rauwer en de personages worden vaak geplaagd door meerdere vragen. Vaak geschreven door vrouwelijke mangaka's, zijn ze een enorm succes bij lezers. Manga voor volwassenen, of ze nu Seinen, Seijin, Josei of Redisu heten, ontmoeten een echte populaire rage. De titels worden steeds talrijker en gevarieerder en verleiden een steeds groter lezerspubliek. Sommige series worden net zo cultus als de bekendste B.S.D Europees, met vele prijzen zoals op het Festival van Angoulême , dat verschillende auteurs beloonde voor hun werk.