Non classé

Maak een origineel herbarium met je kind

Je lieve kleintje komt niet meer van de televisie? Bied hem aan om op zoek te gaan naar de mooiste planten en niet de afstandsbediening begraven onder de bank! Het lijkt nergens op, maar het maken van een herbarium is een buitenactiviteit die het bewustzijn van het plantenleven verhoogt. Hij weet het misschien nog niet, maar je kind zal dol zijn op deze bijzondere speurtocht. Sommige exemplaren bloeien in de herfst of winter, dus de collectie kan op elk moment beginnen!   Vissen op bloemen! Een herbarium is een set gedroogde planten die tussen vellen papier worden geperst . Als de methode veel wordt gebruikt in de plantkunde, verzamelen veel mensen planten voor hun plezier. De oogst van bloemen kan de gelegenheid zijn van een gezellig familie-uitje. Als de missie misschien moeilijk lijkt in de stad, belet niets je om de gemeentelijke parken en tuinen te onderzoeken … Maar de must is nog steeds om naar het bos te gaan ! Een geweldige manier om het gevoel van observatie en het verlangen om van je kleintje te leren te stimuleren. Het maken van je herbarium is zowel heel gemakkelijk als goedkoop. Je hebt alleen een schaar nodig, handschoenen om kleine bultjes te vermijden, een zak om je oogst te zetten en… zelfklevende etiketten! Plak ze op elk exemplaar om hun omgeving, hun aantal, enz. Niet te vergeten. De meest nauwgezette zijn uitgerust met een map of een woordenboek om te voorkomen dat de bloemen zich terugtrekken. Maar de methode is enigszins omslachtig, dus het is beter om ze in deze zware werken te laten glijden als je thuiskomt! Wat betreft de klimatologische omstandigheden, moet u zich ervan bewust zijn dat bloemen zelden worden verzameld bij regenachtig weer … Het is nog beter dat ze niet vochtig zijn, dit versnelt het schimmelproces. Aan de andere kant, kies degenen die niet beschadigd zijn of een ziekte hebben.   Eeuwige Jeugd De uitdaging is om de bloem te houden zoals hij is. Om dit te doen, moet het van zijn water worden geleegd en de beste manier is om het te comprimeren. Om dit te doen, plaatst u krant (zeer absorberend) tussen elke bloem om een stapel te vormen. Leg dan een heel zwaar voorwerp bovenop je stapel. Meerdere boeken of een doos met zware voorwerpen volstaan. Vervang het met vocht beladen krantenpapier elke 2-3 dagen. Herhaal dit totdat het volledig is opgedroogd. Let er bij het verschonen van papier op dat u de bloemen niet beschadigt of de plaatsetiketten verandert. Sommigen gebruiken vloeipapier in plaats van krantenpapier. De techniek is goed maar duurder…   Indeling Zodra je oogst droogt, hoef je het alleen nog maar te regelen. Geef de voorkeur aan boeken met witte pagina's, ze zijn veel compacter dan werkboeken. Het is ook mogelijk om je eigen herbarium te maken. Twee kleine houten of kartonnen planken die met tape of touw worden gesloten, zijn voldoende om de bladeren samen te persen. Authentieke uitstraling gegarandeerd! Je hebt de keuze tussen de bloem aan de stengel plakken of direct op het blad plakken. Als u voor de laatste methode kiest, gebruik dan een houtlijm of een witte lijm in een pot en vermijd te veel. Kleine tip, druk op de bloem met behulp van een vel papier, dit voorkomt dat je het beschadigt. Je kunt er ook voor kiezen om de bloemen niet te repareren. Je zult ze gemakkelijker vanuit elke hoek kunnen observeren. Vraag ten slotte uw kind om legendes toe te voegen : naam van de bloem, datum en plaats van de oogst, opmerkingen over kleur en geur, enz. Het hele punt is om van het herbarium een persoonlijk en kleurrijk object te maken. En geen koud en somber object zoals we ons meestal voorstellen…