Non classé

Vrouwenvoetbal: het Franse team openbaart zich…

Eindelijk erkend sinds het WK van 2011, moesten de voetballers van het Franse team vechten om te winnen. Nadat ze naakt poseerden om de aandacht te trekken, worden ze nu geprezen voor hun prestaties. Zullen de meisjes in het Franse team ons de schandalen doen vergeten die door hun mannelijke tegenhangers zijn veroorzaakt?

Het Franse team en de geschiedenis van het vrouwenvoetbal

In Frankrijk heeft het vrouwenvoetbal sinds 1919 een Frans kampioenschap. En al in 1920 ontmoette een nationaal vrouwenvoetbalteam de selectie van Engelse speelsters in het Manchester Stadium. De Franse voetballers wonnen toen voor meer dan 25.000 toeschouwers. Hoewel het Franse nationale team het vrouwenvoetbal domineerde, werd het Franse team in 1932 ontbonden wegens gebrek aan vrouwelijke speelsters. Na deze glorieuze fase moest het vrouwenvoetbal zich opdringen om terug te keren naar internationale competities. Hoewel de Franse federatie het bestaan ervan niet erkende, nam een Frans vrouwenvoetbalteam deel aan het EK van 1969, zelf niet erkend door internationale instanties. En als de FFF in 1970 besloot om vrouwenvoetbal te accepteren, was het pas in 1982 dat de UEFA het EK erkende en in 1991 dat de FIFA het eerste officiële WK organiseerde.

Het Vrouwenvoetbalteam van Frankrijk, een langzame erkenning

Vanaf de jaren 1960 bestond het Franse vrouwenvoetbalteam voornamelijk uit speelsters uit Stade de Reims. Ze wonnen vele internationale wedstrijden, zoals het "onofficiële" WK in 1978. Maar vanaf 1985 ging het team door een fase van verval. Erkend door de nationale federatie, maar nooit gesteund, verdwijnt het Franse team geleidelijk uit grote competities. Gelukkig zal de komst van Aimé Jacquet naar de Nationale Technische Directie de situatie veranderen. Vanaf 1998 profiteerde het Franse vrouwenvoetbalteam van de faciliteiten van Clairefontaine. Onder leiding van Elisabeth Loisel keren Franse voetballers terug naar internationale competities.

Met Bruno Bini de heropleving van het Franse vrouwenvoetbal

Sinds 2007 wordt het Franse vrouwenvoetbalelftal gecoacht door Bruno Bini. Het team, onder leiding van aanvoerder Sandrine Soubeyrand, bereikte de kwartfinales van Euro 2009. En op het WK van 2011 gingen de Franse voetballers in de halve finales onderuit tegen de Verenigde Staten. Maar de verslaggeving van het evenement is nog nooit zo belangrijk geweest in Frankrijk. Het moet gezegd dat Bruno Bini, afgezien van zijn kwaliteiten als coach, de FFF wist te overtuigen van de noodzaak om het vrouwenvoetbal onder de aandacht te brengen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat we sinds het WK van 2010 het vernietigende falen van het mannenteam snel moeten vergeten…

Gaétane Thiney en de andere spelers van het team van Frankrijk naakt…

Om het imago van het vrouwenvoetbal te promoten, aarzelden de speelsters niet om naakt te poseren. Het doel werd grotendeels bereikt, de kalender gepubliceerd in 2009 had de aandacht getrokken van voetbalfans … en anderen! In het hart van de selectie is het vooral Gaétane Thiney die naam heeft gemaakt, haar plastic heeft vooral de liefhebbers van de ronde bal bewogen. Maar sinds het WK van 2011 lijkt er een nieuwe blik te zijn op de speelsters van het Franse vrouwenvoetbalteam en hun prestaties. Onder hen is de kapitein, Sandrine Soubeyrand, een van de meest opvallende persoonlijkheden. Ze heeft het record voor het aantal caps van het nationale team, mannen en vrouwen samen (161 caps). Professionele spelers, spelend in de Verenigde Staten, genieten ook een echte bekendheid. Sonia Bompastor, de koningin van de verdediging, en middenvelder Camille Abily zijn de enige voetballers in het Franse team die van het voetbal leven.