Non classé

Trampoline: sport die met of zonder net beoefend kan worden

Sport gaat niet alleen over hardlopen of een bal. Er zijn verschillende Olympische disciplines die in eerste instantie alleen maar leuke vrijetijdsbesteding lijken te vertegenwoordigen, maar blijken te worden beheerst door talloze regels en internationale federaties. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat trampolinespringen geïntegreerd zou worden in de sportdisciplines van de Olympische Spelen, terwijl we denken dat trampoline thuis alleen wordt gebruikt om jonge turbulente kinderen te vermaken. Op dit moment evolueren talloze professionals van deze sport in de verschillende regionale en internationale competities die er zijn. Trampoline is een discipline op zich die is opgenomen in de grote cirkel van gymnastiek. Het doel van het spel is om op de trampoline te springen en zoveel mogelijk spectaculaire trucs uit te voeren. De trampoline zelf is een materiaal dat bestaat uit een metalen frame van 5m bij 3m dat een horizontaal gespannen canvas ondersteunt en op een hoogte van 1m15 van de grond wordt gehouden door metalen voeten. Om een betere consistentie van het canvas te garanderen, houden bijna 120 veren het uitgerekt en zijn ze bedekt met kleine tapijten om ongelukken te voorkomen. Veiligheidsmaatregelen vereisen de installatie van verschillende beschermende matrassen aan de uiteinden van de machine. Als een echte acrobatische discipline vereist een trampoline-evenement een reeks van tien sprongen zonder figuurherhaling of tussenliggende kaars. Bij elke sprong wordt vervolgens door de jury een score toegekend die de winnaar van alle deelnemers zal bepalen. Merk op dat de cijfers universeel en regelgevend moeten zijn. Tot de beroemdste en gemakkelijkste acrobatische elementen behoren de Salto-achterkant of -achterkant, de Vrille, de Barani die een combinatie is van een front salto en een halve spin, evenals de Rudy out. Voorbeelden van spectaculaire figuren zijn aan de andere kant de Randy out, de Barani in full out of de Triffis half, de Half in rudy out en de Miller voor kenners. Om je kansen te optimaliseren is het verstandig om een groot hoogspringen uit te voeren om maximaal momentum en tijd te hebben om de acrobatiek uit te voeren. Inderdaad, hoe meer het lichaam in de lucht draait, hoe meer de verkregen punten zich vermenigvuldigen. Het is dan ook niet ongewoon om professionele sprongen van meer dan 8 meter van de grond te zien, vooral bij mannen. Een trampoline reglementeerwedstrijd kan individueel gespeeld worden of in een team waarbij de bewegingen gesynchroniseerd moeten worden. Met betrekking tot de kleine geschiedenis van de trampoline, maakt het zijn opwachting in de twintigste eeuw in het circus van Italiaanse trapezeartiesten "Due Trampoline". In die tijd was het principe alleen om van het beschermende net te stuiteren en spectaculaire acrobatiek uit te voeren. Trampoline Later in de jaren '30 werd de voorouder van de echte trampoline die we vandaag kennen geboren, dankzij het initiatief van de Amerikaan George Nissen. Deze leraar lichamelijke opvoeding en duikprofessional vond het trampoline-apparaat uit en maakte het tot een handelsobject, dat het leger haastig zal gebruiken voor de training van zijn piloten. Na de Tweede Wereldoorlog werden in de Verenigde Staten intercollegiate trampolinewedstrijden gehouden. De toen geldende regels zijn nog archaïsch en bestonden uit het uitvoeren van zoveel mogelijk trucs in drie minuten tijd. Repetities waren nog niet verboden, wat turnsters ertoe aanzette om dezelfde trucs te herhalen gedurende de toegewezen tijd. De trampoline zal een groot succes zijn over de hele wereld en zal de oprichting van de eerste nationale federatie van een Europees land in 1964 in Schotland en die van een internationale federatie enige tijd later zien. Op dit moment heeft dit FIT nu meer dan 42 nationale lidfederaties. In hetzelfde jaar 1964 werd de trampoline zijn eerste wereldkampioenschap gehouden in Londen en dat gebeurde zonder gecodificeerde regels. De eerste universele regels werden pas in 1983 opgesomd en in werking getreden. Tegenwoordig worden er afwisselend om de twee jaar een EK en een WERELDKAMPIOENSCHAP gehouden, waaraan een Wereldbekercircuit wordt toegevoegd. Maar het grootste keerpunt in de geschiedenis van trampoline blijft het jaar 2000, dat niets minder is dan het jaar van binnenkomst van de trampoline in de officiële evenementen van de Olympische Spelen. Tijdens deze Sydney games worden de individuele trampoline evenementen voor het eerst in J.O en werden gedomineerd door de Russen.