Non classé

Steenhouwen: de gereedschappen

Beeldhouwkunst is een kunstvorm die al sinds de oudheid bestaat, of het nu op hout of steen is. Al in het paleolithicum had de mens het idee om vuursteen te gebruiken, een steen die vuur kan produceren maar erg scherp is, op meer fragiele steen om zijn eigen overlevingsgereedschappen te maken. Hij gebruikte het ook voor meer esthetische en decoratieve doeleinden. Tegenwoordig evolueert beeldhouwkunst voortdurend en een van de bepalende factoren voor het succes ervan is om jezelf uit te rusten met gereedschappen van goede kwaliteit. Het gebruik van dit laatste zal ook grotendeels afhangen van het type sculptuur dat zal worden gemaakt. Er zijn twee soorten haalbare sculpturen: direct gesneden of "panorama" sculptuur en schuursculptuur. De uitrustingsstukken die overeenkomen met deze vormen van beeldhouwkunst zijn verschillend in vorm, grootte en functie. Vooral voor direct gesneden beeldhouwkunst zijn de benodigde gereedschappen de pick, de massa's en de massettes, de gradine, de boucharde, de schijfmachine, de punt, de beitel en het mes. Voor slijtage zijn schuurpoeders, vijlen en raspen, evenals polijsten en glanzen vereist. We mogen ook de beschermende hulpmiddelen niet vergeten, zoals een speciale bril om de ogen te beschermen tegen kleine stenen projectielen, of een speciaal masker om de luchtwegen te beschermen tegen minuscule stoffige steendeeltjes. Het haar zal ook niet worden verwaarloosd, net als de oren die tijdens de operatie last zullen hebben van overmatig geluid. Alle benodigde gereedschappen moeten aanwezig zijn om een resultaat van optimale kwaliteit te verkrijgen. Als we ingaan op de definitie van gereedschap, is de pick bijvoorbeeld een soort hamer, aan beide zijden gericht. Het is ontworpen om structurele werken uit te voeren als een vrij consistente ablatie van steen. De massa's en massettes zijn identiek aan hamers en zijn onlosmakelijk verbonden met de spikes, scharen en treden. De laatste lijken op zeer stijve stengels, waarvan de punt is voorzien van een plat gekanteld gedeelte. De gradine kan de vorm hebben van een "plattand gradine", vergelijkbaar met een beitel of een "puntige tand gradine". Het is ideaal voor vrij nauwkeurige extracties. De boucharde is een werktuig dat lijkt op een massa, behalve dat het kleine spikes heeft ter hoogte van de twee oppervlakken die in contact komen met de steen. Het wordt gebruikt bij het afvlakken en egaliseren van het stenen oppervlak. Wat betreft de schijfmachine, het is een machine die is ontworpen voor het snijden. Het moet met vaardigheid worden gebruikt, omdat deze apparatuur bijzonder gevaarlijk en zeer luidruchtig is. Het wordt zelden gebruikt in de beeldhouwkunst, maar is essentieel voor een perfect resultaat. Wat betreft de punt, zoals de naam al doet vermoeden, is het een puntige stengel van achthoekig gedeelte van ongeveer twintig centimeter, ontworpen om de steen te hameren en te prikken. De beitel waar we het hier over hebben is niet dezelfde alledaagse beitel, het is een platgepunte staaf die een rechte en uniforme rand heeft. Het dient om de actie van de gradine te perfectioneren. Het lemmet vormt een speciaal mes dat wordt gebruikt om met zachtere stenen te werken. Voor schurend houtsnijwerk, dat delicater is dan dat van direct snijden, zijn de gereedschappen minder omvangrijk maar net zo belangrijk, zoals vijlen en raspen. Deze materialen dragen bij aan de realisatie van de "effecten van materialen" op vrij zachte stenen, ideaal voor dit soort sculpturen. Zoals hun naam al vermeldt, zijn schurende poeders poeders om op de steen te wrijven om een "gepolijst" effect te bereiken. Ze spelen een zeer belangrijke rol bij de juiste presentatie van sculpturen. Voor polijsten en glanzen zijn er tegenwoordig meerdere chemische samenstellingen om het gewenste resultaat te hebben. Oxaalzuur en zijn derivaten, tinnen pot die als gevaarlijk of encaustisch wordt beschouwd, worden onder andere unaniem gebruikt om een heldere glans te hebben. Om het beeld van onberispelijke kwaliteit te laten zijn, verdient het ook de voorkeur om over de nodige en adequate hulpmiddelen te beschikken. Dit alles om het concept van een getalenteerde beeldhouwer van de zeventiende eeuw, Michelangelo, te imiteren, die zei: "In de beeldhouwkunst is het beeld al aanwezig in het eerste blok ruwe steen, het is alleen voldoende om goed te verwijderen wat overtreft".