Non classé

Kung Fu: Chinese krijgskunst met meerdere betekenissen

Kung fu, of gong fu, wat "vaardigheid verworven door oefening" betekent, is een overkoepelende term die in het Westen wordt gebruikt om te verwijzen naar de verschillende krijgs- en gezondheidspraktijken van Chinese oorsprong. Het dankt zijn populariteit voornamelijk aan de films van Bruce Lee, opgenomen in de jaren 1960 en 1970, evenals de televisieserie getiteld "Kung Fu". De discipline heeft dan ook veel volgers gemaakt en is toegevoegd aan de al bekende vechtsporten zoals muay thai, judo, karate of aikido. De geschiedenis van kungfu gaat terug tot de zesde eeuw toen een Indiase monnik, Bodhidharma, oprichter in China van het Chan-sekteboeddhisme, shaolin-klooster kungfu-technieken onderwees die bestonden uit zowel spirituele elementen als krijgstechnieken. Het is van deze legende, waar of niet, dat dateert de reputatie van de Shaolin monniken als vechters die deze praktijk beheersen die net zo afhankelijk is van meditatiemethoden als van krijgstechnieken. Deze zijn meestal samengesteld uit de vele Chinese krijgstradities bestaande uit boksvoet vuisten, en vaak inclusief het hanteren van zeer uiteenlopende wapens, met name de speer, de stok en het zwaard. Volgens de overlevering zijn er meer dan driehonderdvijftig stijlen van dozen, waarvan de meeste vandaag de dag nog steeds worden beoefend. We danken deze overvloed aan het feit dat elke stijl alleen in het gezin kan worden overgedragen en dat een student die niet profiteert van deze overdracht zijn eigen stijl moet uitvinden, beginnend bij de gemeenschappelijke basis tot de worstelingen van kungfu, maar ook verrijkt door zijn eigen ervaring. De reeks vechtsporten, aangeduid met de generieke term wushu, is het onderwerp van een aanzienlijke rage over de hele wereld, met respect voor het principe van het creëren van persoonlijke stijlen en leidend tot de vermenigvuldiging van scholen. Dit is de reden waarom er geen federatie of organisatie is die alle kungfu-vechters bij elkaar kan brengen en hen in staat stelt hun stijlen te confronteren. Evenzo, terwijl de Chinese overheid twee keer heeft geprobeerd om een synthese en classificatie van verschillende stijlen te definiëren, is het nooit gelukt om een enkele stijl op te leggen. De mode van kungfu stelt de Chinezen echter in staat om hun imago internationaal te verbeteren en buitenlandse uitwisseling te verdienen dankzij de vele studenten die door deze beweging worden aangetrokken. Bijvoorbeeld de beroemde Shaolin-tempel, die cursussen en trainingen aanbiedt aan beoefenaars over de hele wereld en een aanzienlijke economische groei doormaakt. Hongkongse cinema is altijd een belangrijke vector van publiciteit geweest voor kungfu, want na Bruce Lee was het Jackie Chan of regisseur John Woo die, in navolging van hem, deze rage voor kungfu wist te bestendigen. Het is echter betreurenswaardig dat deze beweging vooral een vechtsport is geworden en de meditatietechnieken heeft verlaten die er traditioneel mee gepaard gingen, zowel in China als in de rest van de wereld. Kung fu is een spektakel geworden en neigt naar het demonstreren van gymnastische bekwaamheid die zowel esthetisch als indrukwekkend is, in plaats van de zoektocht naar een bepaalde martiale efficiëntie of therapeutische voordelen. Deze blijven echter in leven in traditionele Chinese vechtsporten en hun onderwijs blijft zich over de hele wereld uitbreiden.