Non classé

Een geschikte autodakkoffer kiezen

Suv Brun Avec Remorque Utilitaire Blanche Et Noire

Bruine SUV met witte en zwarte aanhangwagen Met de dakkoffers kunt u bagage en voorwerpen meenemen die niet in de kofferbak passen. Vandaag zijn er verschillende vormen van dakkoffers, met verschillende capaciteiten, verschillende montage-, openings-, sluitsystemen… Een korte handleiding voor het kiezen van een dakkoffer aangepast aan uw behoeften!

Welk type dakkoffer te kiezen?

De dakkoffers worden bevestigd aan de spijlen van de auto, om extra ruimte te bieden om koffers en bagage te dragen. Ze moeten worden gekozen op basis van de auto en het gebruik dat ervan zal worden gemaakt. Inderdaad, lange dakkoffers maken het mogelijk om omvangrijke voorwerpen, zoals ski's, te dragen. Maar hun afmetingen vereisen een vrij lange auto (minibusjes, stationwagons, grote sedan ..). Omgekeerd passen compacte (of korte) kofferbakken zich heel goed aan stads- of compacte auto's aan, maar hun volume wordt verminderd. De meest voorkomende modellen zijn gemengde kofferbakken, die op bijna alle soorten auto's zijn geïnstalleerd. Halverwege tussen compacte en lange modellen bieden ze een aanzienlijk volume. Tot slot zijn er ook flexibele en opvouwbare modellen, makkelijk op te bergen als ze niet in gebruik zijn.

Begrijp de technische kenmerken van de dakkoffer

Om echt nuttig te zijn, moeten dakkoffers voldoen aan de behoefte aan extra volume. Het is de capaciteit, uitgedrukt in liters, die informatie geeft over de beschikbare ruimte. Dakkoffers bieden volumes variërend van 300 tot meer dan 650 liter. Om een schatting te geven, 300 l. globaal overeenkomen met een gemiddelde kofferbak. Als u echter omvangrijke items (wieg …) wilt meenemen, aarzel dan niet om te controleren of ze in de dakkoffer passen die u interesseert. Vergeet ten slotte niet om de maximale belasting van de dakkoffer te regelen, vooral als u denkt aan het dragen van zware elementen.

Montage, openen en sluiten van de dakkoffer

Voor handiger gebruik is het ook noodzakelijk om aandacht te besteden aan de montage van de kofferbak op de dakdragers. Er zijn verschillende bevestigingssystemen, met of zonder wijzerplaten, met of zonder veiligheidssysteem. Afhankelijk van het model zal de montage meer of minder snel en meer of minder veilig zijn. Voor het laden kunnen de dakkoffers aan de achterkant of aan de zijkant opengaan. Er zijn ook modellen die aan beide zijden openen, om het laden te vergemakkelijken. Tot slot, om er zeker van te zijn dat u niet met de kofferbak slecht gesloten vertrekt, kiest u in plaats daarvan voor een veilige vergrendelingssluiting. Dit systeem voorkomt dat u de sleutel eruit haalt als de kofferbak niet volledig gesloten is.

Dakkoffers, niet alleen voordelen…

Tot slot, voordat u zich naar een groot model haast, "voor het geval dat", weet dat dakkoffers de luchtweerstand verhogen. Ze veroorzaken daarom een overconsumptie van brandstof, des te belangrijker omdat de kofferbak groot is. Ook de windgreep wordt vergroot, zeker als de kofferbak hoog is. Het zal daarom soms nodig zijn om te vertragen, in geval van harde wind. Ten slotte kan bij hoge snelheid de lucht die onder de kofferbak stroomt geluid maken. Het ongemak zal des te belangrijker zijn omdat de kofferbak lang is, in verhouding tot de auto. Zoveel argumenten om een model dakkoffer te kiezen dat perfect is aangepast aan uw behoeften. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de prijs ook zal worden beïnvloed. De kleinste modellen dakkoffers kosten in de 120 €, de grootste kan meer dan 1.000 €… Wist je dat? Het is raadzaam om de auto op te laden door omvangrijke maar lichte objecten voor de dakkoffer te reserveren.