Non classé

Creatieve hobby's, zelfgemaakt: de grote trends

Loisirs créatifs, le fait maison: les grandes tendances
Het zelf doen is ontwikkelen op vele gebieden: sieraden, koken, naaien, breien, haken en borduren, kleine DIY, decoratie …

De doe-het-zelftrend is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bezigheden van onze samenleving. Het valt niet te ontkennen, steeds meer mannen en vrouwen voelen de behoefte om deel te nemen aan handmatige en creatieve activiteiten. We kunnen verschillende hypothesen maken over deze rage. Onder het juk van een recessie die moeilijk te verdragen is na jaren van consumentisme (alom aangemoedigd); dan komt er een periode van bezuinigingen die een behoefte aan besparingen genereren. Dit fenomeen, globalisering leidt tot een behoefte aan onderscheid, personalisatie, behoefte aan identiteit. Dit is het moment om zijn culturele wortels te herontdekken in een wereld die een global village is geworden. De terugkeer naar de identiteitscultuur is met name te zien op het gebied van mode en decoratie met deze vintage trend die al 2 jaar aanhoudt. Evenzo is het buitengewone enthousiasme voor koken, culinaire knowhow ook het sterke symbool, aan de ene kant van een moeilijke economische context (bereide gerechten kosten meer). Aan de andere kant, een behoefte om terug te keren naar de fundamenten, naar de olfactorische herinneringen aan de aroma's die uit de keukens van grootmoeders komen. Het zijn daarom hedonistische genoegens die worden gezocht, maar ook de behoefte om in een vriendelijke sfeer goede zelfgemaakte gerechten te delen, evenwichtiger, gezonder. De keuken, naast zijn smaken, draagt noties van delen, overdracht tussen generaties, een heel programma van smaakplezier met zich mee. Naast de heerlijke aroma's is de trend naar decoratie, de presentatie van heerlijk bereide gerechten.

De oorsprong van de belangrijkste trends die de creatieve sector kenmerken

Velen zijn het erover eens dat we een periode van individualisme ingaan. Deze trend is een gemeenschappelijk punt onder individuen van alle landen, een grenzeloze wereld die leidt tot een dorst naar verschil in kunst en levensstijl.

De drie belangrijkste trends: sieraden, decoratie, mode en accessoires, festiviteiten

  • Sieraden: de behoefte aan onderscheid, individualiteit worden met name weerspiegeld in sieraden die door jezelf zijn gemaakt. In deze sector worden nieuwe materialen aangeboden, gekleurde stoffen, vilt, leer en veren, gecombineerd met Murano-glaskralen en bedels. Sieraden worden ook uitgenodigd in het huis om de inrichting te perfectioneren.
  • Cocooning: handgemaakte shines in huis, met een terugkeer in een vintage decoratiethema, in handgebreide kleding, in zelfgemaakte modeaccessoires. Voor thuis maken we kussens, dekbedden en spreien, verschillende, creatieve stoeldecoraties.
  • Feestelijke decoraties, tafeldecoraties: vanaf nu richten we ons op het creëren van mooie ontvangstruimtes, mooie tafels voor bruiloften en partijen, zoals Kerstmis. We gaan minder uit, we krijgen meer thuis en we creëren onze eigen decoratie, onze feestelijke sfeer. Het creativiteitsaspect dat wordt benadrukt, markeert de persoonlijkheid van de gastheer of gastvrouw en drukt zijn gastvrijheid uit. De trend voor een deel naar feestelijke tafeldecoraties in discrete kleuren, luchtig, puur, wit of licht getint met pastel.

Ondanks de financiële crisis willen mensen hun huis inrichten, creatieve hobby's komen op de voorgrond en zijn niet het onderwerp van besparingen. Toch eisen de meesten van hen kwaliteits- en milieuvriendelijke producten. Zelfgemaakt, creativiteit overheerst op vele gebieden, breien, haken, schilderen, naaien (heren-, dames-, kinderkleding en accessoires, poppen, dekens, meubels …), textielontwerp, borduren (hand of machine), papier en origami vouwen, collage, scrapbooking.. Het zijn de artistieke en fantasierijke kwaliteiten die worden benadrukt in de decoratie van het huis, in kleding en modeaccessoires.

DIY kent de crisis niet en staat bekend om zijn vele beurzen

Het is een van de weinige sectoren die de crisis niet kent en integendeel voortdurend evolueert. Tentoonstellingen, beurzen en trainingsworkshops floreren onder andere in Frankrijk en Europa. Een bron van inspiratie, creativiteit en knowhow, het aantal bezoekers van deze beurzen blijft groeien. Zo hebben steeds meer steden hun creatieve vrijetijdslounge, tot vreugde van de adaptors van deze vrijetijdsactiviteiten waar creatie, de uitdrukking van iemands verbeelding, van zichzelf regeert. Zie ons vorige artikel met de belangrijkste vrijetijds- en creatieve beurzen, data en programma's van de steden.

Pinterest, een bron van inspiratie voor creaties op het net

Pinterest is een dienst waarmee je afbeeldingen, video's en andere objecten kunt delen in een "prikbord". De "pin" leden (pin) deze objecten op een prachtige visuele interface. Geen wonder dat de gratis online tool een plek is geworden waar je elkaars mooiste creaties kunt bekijken. Pinterest is een site geworden die fantastische ideeën en creaties samenbrengt op alle gebieden van creatieve kunst en vrije tijd.